Barcelona

El govern i CiU exhibeixen voluntat d'acord per al nou finançament

Demostració d'unitat del govern i CiU la vigília de la reunió bilateral Generalitat-Estat per negociar el nou model de finançament. Una delegació dels negociadors catalans i del principal grup de l'oposició han exhibit aquest dimarts voluntat d'arribar a un acord pel nou sistema, més enllà de les diferències que mantenen. Tant l'executiu català com CiU han defensat l'actualització del model i que és viable el consens. Aparentment, s'ha esvaït la tensió previsible per les crítiques de la Generalitat al model que defensa CiU, que reclama 5.200 milions d'euros addicionals a l'Estat en compliment del nou Estatut. El govern havia qualificat de "manipuladora i irreal" aquesta proposta.

Actualitzat

L'actualitat política catalana continua passant per la negociació del nou finançament a Madrid. El govern de la Generalitat i l'oposició s'han reunit aquest dimarts per posar en comú estratègies negociadores. La trobada tenia com a precedent les discrepàncies sobre quina quantitat s'ha d'exigir pel nou sistema de finançament, però finalment tant l'executiu com la federació nacionalista han optat per fer front comú en defensa del nou model, perquè el govern espanyol tingui clar que Catalunya li demana una actualització.

"Volem que el govern central prengui bona nota de la nostra voluntat d'arribar a un acord a Catalunya", ha explicat el negociador de CiU, Francesc Homs. Tot i admetre desacords d'entrada, Homs ha afegit que avui no era el moment d'expressar divergències, sobretot perquè "l'autèntic mur" serà, segons diu, que l'executiu central obstaculitzarà les millores.

De la seva banda, el negociador socialista Martí Carnicer ha afirmat que "hi ha diferències" amb CiU però que això "no és un problema. En tota negociació sempre es parteix de dos punts que estan relativament allunyats i s'intenta buscar un punt central en el qual tots ens sentim còmodes".

A banda d'Homs i Carnicer, han participat a la reunió -de poc més de mitja hora- el republicà Antoni Soy, l'ecosocialista Joan Boada i, per part de CiU, Antoni Fernández Teixidó i Antoni Castellà.

Les paraules posteriors a la trobada disten molt de les crítiques que la Generalitat ha fet contra la proposta que CiU va presentar dilluns de manera solemne. La federació xifra en 5.200 milions d'euros addicionals per a la Generalitat i, alhora, manté íntegre el fons de suficiència que aporta l'administració central a Catalunya. Des de la Conselleria d'Economia s'havia qualificat d'"extremistes i irreals" les propostes d'Artur Mas. A més, s'havia denunciat que aquesta proposta queda fora del text estatutari perquè no compleix amb el principi de solidaritat amb les altres comunitats autònomes.

Anar al contingut