Canes

Un film francès sobre els problemes de l'educació s'emporta la Palma d'Or de Canes

El Festival de Cinema de Canes tanca edició fent públic el veredicte del jurat presidit per l'actor Sean Penn. Un palmarès que s'esperava amb impaciència, ja que enguany estava més obert que mai. Finalment el màxim guardó, la Palma d'Or, ha estat per a la cinta "Entre les murs", de Français Laurent Cantet. Un sorprès Nuri Bilge Ceylan recollia el premi a millor director. El certamen ha guardonat el cineasta turc per la seva pel·lícula "Uç Maymun". En els apartats d'interpretació els guardonats han estat Benicio del Toro, com a millor actor en el paper d'Ernesto "Che" Guevara, i la brasilera Sandra Corveloni, premiada com a millor actriu a "Linha de Passe".

Actualitzat
La Palma d'Or d'aquest 2008 ha estat per a la pel·lícula "Entre les murs", dels francès Laurent Cantet. El film parla d'un institut de París i està basada en una novel·la autobiogràfica de François Begaudeau. La cinta, presentada l'últim dia, aborda amb una perspectiva realista els problemes de l'educació actual i la complexitat i diversitat de la societat d'avui dia. L'actor nord-americà Robert de Niro ha estat l'encarregat d'entregar el reconeixement com a millor film a aquesta cinta francesa 21 anys després que una pel·lícula de la nacionalitat amfitriona s'erigís amb el màxim guardó del certamen.

"Entre les murs" respon perfectament a les premises del que buscava el jurat: films compromesos socialment, històries dures i valentes que parlin clar i, en aquest cas, que no arribarà exempta de polèmica i d'una necessitat de reflexionar sobre el futur de l'educació.

El cinema italià també compromès ha estat l'altre gran guanyador del certamen. El gran premi del Festival a la millor pel·lícula ha estat per a "Gomorra" del Matteo Garrone, un potent retrat de la mafia calabresa basat en el llibre de Roberto Saviano, amenaçat de mort pel grup mafiós. I el premi del jurat ha estat pel film "Il Divo", de Paolo Sorrentino, una divertida sàtira sobre Giulio Andreotti i la classe política italiana.

El millor actor, probablement l'aposta més clara del palmarès, ha estat Benicio del Toro per la seva recreació del líder guerriller Ernesto "Che" Guevara a la pel·lícula "Che", de Steven Soderbergh. Del Toro ha estat premiat per decisió unànime del jurat. El premi a la millor interpretació femenina ha estat per a la brasilera Sandra Corveloni pel film "Linha de Passe".

Els germans Dardenne, que acostumen a triomfar sempre en aquest festival de Canes, de fet ja s'han endut en altres edicions dues Palmes d'Or, s'han emportat enguany el premi al millor guió pel seu últim treball, "Le silence de Lorna". La pel·lícula parla dels matrimonis de conveniència per solucionar problemes d'immigració il·legal.

El premi a la millor direcció ha estat pel director turc Nuri Bilge Ceylan pel film "Uç Maymun". Ceylan és el director més important de la nova generació de cineastes turcs i parla en aquest film de la descomposició de la família tradicional.

També destaca que, inesperadament, el president del jurat ha anunciat un doble premi especial com a reconeixement a la carrera de l'actriu Catherine Deneuve, que presentava a competició el film "Un conte de Nadal", i a l'actor i director Clint Eastwood, que competia amb el seu darrrer film, "Exchange".

La pel·lícula anglesa "Hunger", de Steve McQueen, ha estat premiada amb el guardó Càmera d'Or, un premi que reconeix la millor "opera prima". El film narra una vaga de fam el 1981 dels presoners de l'IRA.
Anar al contingut