Madrid

Trillo no serà imputat per l'accident del "Iak-42" en no veure el jutge indicis de responsabilitat

El jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska, ha admès davant el Tribunal Suprem que l'exministre de Defensa Federico Trillo no té cap responsabilitat penal en la causa que investiga les presumptes irregularitats en la contractació de l'avió "Iak-42", accidentat a Turquia l'any 2003. Davant la condició d'aforat de l'exministre, Marlaska va decidir no resoldre la petició i la va remetre al Tribunal Suprem perquè aquest es pronunciés, sense afegir a l'escrit de l'acusació particular una exposició raonada sobre els indicis que apreciava en la conducta de Trillo per poder imputar-lo. Sense aquesta exposició, el Suprem ha dit que la sala del penal està "impossibilitada legalment" per decidir sobre la qüestió i ha requerit a Marlaska que detalli els indicis. El jutge ha respost dient que no veu cap indici de criminalitat en la conducta de l'exministre.

Actualitzat

Així, Federico Trillo no serà imputat finalment en la causa ja que el Suprem no actuarà si Marlaska no veu indicis de responsabilitat contra ell. A aquesta circumstància se li suma el fet que dilluns vinent es compleixen cinc anys de la catàstrofe aèria i també venç el termini de cinc anys per la previsió dels delictes que l'acusació imputa a Trillo.

La imputació de Trillo havia estat sol·licitada per l'acusació particular que exerceixen les famílies dels 62 militars espanyols morts en l'accident pels delictes de comissió per omisió d'un homicidi amb resultat de mort, malversació de fons públics i falsedat documental.

Dimarts passat, Grande-Marlaska va enviar al Suprem un escrit en què traslladava a l'Alt Tribunal la decisió final d'imputar o no l'exministre atesa la seva condició d'aforat. Fonts jurídiques han assenyalat que el magistrat considera que no consta que l'exministre tingués cap paper en la contractació de l'avió i que, en qualsevol cas, si en el futur apareixen noves responsabilitats serien atribuïbles a l'Estat Major Conjunt.

Segons fonts judicials, malgrat que el magistrat ja va arxivar la causa el juny de 2007 per la manca d'indicis, Grande-Marlaska va optar per enviar la sol·licitut d'imputació de Trillo al Suprem. El jutge manté oberta una altra causa en què investiga els errors comesos en la identificació dels cossos dels militars.

Precisament, aquest divendres l'exministre de Defensa ha acusat el PSOE i el seu successor en el càrrec, José Bono, d'"instigar" els familiars i provocar que no acceptin que "l'avió va caure per un error humà dels pilots".

Anar al contingut