País Basc

Aznar lamenta la renúncia de San Gil i Ortega Lara, i Botella parla de crisi

La crisi al Partit Popular s'accentua. Les renúncies de María San Gil, que ja s'ha formalitzat, i José Antonio Ortega Lara han provocat comentaris en cadena contra la gestió de Mariano Rajoy. L'expresident espanyol, José María Aznar, s'ha declarat "profundament disgustat" per la decisió de la dirigent basca i l'exfuncionari de presons. La dona d'Aznar i tinent d'alcaldia de Madrid, Ana Botella, ha parlat obertament de "crisi" en el si del PP. I la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, ha considerat que alguna cosa s'està fent "molt malament" a la direcció del partit.

Actualitzat

José María Aznar ha enviat "tot l'afecte i suport personal" a María San Gil i José Antonio Ortega Lara després de declarar-se "profundament disgustat" per la decisió que han pres. L'expresident espanyol ha parlat a Madrid tot just després d'arribar de Lima.
Abans ja ho havia fet la seva dona i tinent d'alcaldia de Madrid, Ana Botella, que ha parlat per primera vegada de "crisi" i ha coincidit a lamentar les renúncies. L'exprimera dama espanyola, s'ha mostrat "trista" i "preocupada" i ha reconegut que el PP està immers en una crisi innegable. Amb tot, quan li han preguntat si tampoc ella es refia de Rajoy, ha dit que no volia fer valoracions d'aquesta mena. 

I aquestes no han estat les úniques reaccions dures. Una de les veus més crítiques amb Rajoy ha estat la d'Esperanza Aguirre. La presidenta de Madrid ha assegurat que "alguna cosa s'està fent molt malament a la direcció del PP" perquè pleguin tant San Gil com Ortega Lara. "Són no males, sinó molt males notícies, jo crec que signifiquen que alguna cosa s'està fent no malament, sinó molt malament en la direcció nacional del PP", ha afirmat.

El malestar entre el considerat sector "dur" és tan gran que s'està convocant, via missatges al mòbil, una concentració aquest divendres a les 12 davant de la seu del PP a favor de María San Gil. Paral·lelament, a la mateixa hora i davant de la seu del carrer Gènova, s'està convocant una contramanifestació, també a través de missatges al mòbil, en suport al president popular, Mariano Rajoy.

Aquest dijous, els diputats del Partit Popular al País Basc havien d'assistir a una reunió del grup parlamentari que finalment no s'ha fet. María San Gil no hi ha anat i la reunió s'ha suspès. En canvi, sí que s'hauria trobat amb dirigents territorials per parlar de la seva marxa.

A través d'una nota, l'actual presidenta del partit a Euskadi ha confirmat que no es presentarà a la reelecció i que renunciarà al seu escó del Parlament de Vitòria. San Gil va comunicar ahir aquesta decisió a Rajoy en una breu trobada en un hotel de Madrid. El Partit Popular basc té previst avançar el congrés, que haurà d'escollir un nou president, al 18 i 19 de juliol.

Al marge de les crítiques, el sector pròxim a Rajoy ha parlat d'altres qüestions. L'alcalde de Madrid i futur membre de la direcció del PP, Alberto Ruiz-Gallardón, ha afirmat que el PP ja és al centre i que ha d'anar a la conquesta dels votants de centreesquerra.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut