Madrid

Més de dos milions de llars espanyoles acullen algun immigrant

Les motivacions per emigrar i com han arribat els més de quatre milions d'immigrants que viuen a Espanya són alguns dels punts que tracta l'Enquesta Nacional d'Immigrants 2007, que ha publicat l'INE, l'Institut Nacional d'Estadística. Entre altres dades sorprenents, l'estudi, una radiografia exhaustiva de la realitat dels immigrants que viuen a l'Estat, conclou que més de dos milions de llars espanyoles acullen algun immigrant, i que en contra del que es creu, només un 1% dels immigrants arriben en pastera.

Actualitzat
A Espanya ja hi ha 2,16 milions de llars en què viu almenys una persona nascuda a l'estranger. D'aquests, pràcticament la meitat només hi viuen immigrants i l'altra meitat són llars mixtes, és a dir, on hi ha nouvinguts i nascuts a l'Estat. Són les dades més destacades de l'enquesta d'immigració 2007, que ha publicat per primera vegada l'Institut Espanyol d'Estadística. Estudi es basa en 15.500 immigrants, és a dir, persones nascudes fora d'Espanya, independentment de la seva nacionalitat.

Per què arriben

Les principals motivacions per emigrar a Espanya són, per aquest ordre, millorar la qualitat de vida, trobar una feina millor i raons de tipus familiar. Dels immigrants residents a l'Estat, un 65% ja treballava al seu país d'origen en el moment en què va decidir marxar-ne. Entre els homes, el 45% mencionen com a principal motiu per emigrar una feina millor, i el 26% la falta de feina. Entre les dones, en canvi, les proporcions són del 32% i el 20%, respectivament.

La reagrupació familiar, per la seva banda, ha estat la principal motivació per a un 39% de les dones enfront del 26% dels homes. De fet, el 81,2% dels immigrants que viuen a Espanya i tenen familiars a l'estranger tenen intenció de portar la seva família, i només un 7,7% no ho té previst.

Com arriben

L'enquesta d'immigració també tira per terra la imatge que la majoria d'entrades a l'Estat són amb pasteres, un mitjà que només han utilitzat un 1%. La majoria, dos de cada tres, han arribat a Espanya en avió. La resta han vingut per carretera. Una altra de les conclusions que s'extreuen de l'enquesta és l'absència gairebé total de països intermitjos en els processos de migració cap a Espanya, ja que nou de cada deu immigrants han arribat a l'Estat procedents, directament, del país de naixement.

Com viuen

La majoria dels immigrants, un 52%, estan casats, i d'aquests, un de cada quatre ho està amb una parella espanyola. Del total dels 2,37 milions d'immigrants casats, el 12,5% no viu amb la parella, mentre que el 30% dels que són solters, separats, divorciats o vidus sí que conviuen en parella. Una altra dada que destaca l'enquesta de l'INE és que els immigrants que viuen a Espanya tenen 759.000 fills menors de 16 anys que no viuen amb ells, la gran majoria, el 86,6% ho fan al seu país de naixement.

Pel que fa a l'habitatge, l'enquesta revela que el 40,3% dels immigrants viuen en règim de lloguer i el 38,1% ho va en una vivenda de propietat. La majoria tenen tot tipus d'instal·lacions, però destaca que el 43,7% no tenen calefacció.

Com treballen

Segons les dades de l'INE, el 22,5% dels immigrants ocupats que fa més de tres anys que viuen a Espanya tenen un títol superior, mentre que un 9,3% no té estudis o en té només d'elementals. A més el 38% tenen ara una ocupació diferent de la que tenien quan van arribar, i el 73% dels que van començar a treballar en la construcció ho continuen fent.
Anar al contingut