Dakar / Madrid

Els etarres detinguts estan darrere els últims atemptats de la banda

Els presumptes etarres detinguts a Bordeus són responsables dels últims atemptats de la banda, segons ha avançat en una compareixença a Madrid el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba. El ministre ha apuntat que podrien haver ordenat les accions. També ha explicat que l'escorcoll del pis on vivien ha permès decomissar documentació abundant i petites quantitats d'explosius. En l'explicació inicial, que ha agafat el ministre a Dakar, Rubalcaba ha confirmat que un dels detinguts, Francisco Javier López Peña, àlies "Thierry", era ara mateix "la persona amb més pes polític i militar" de l'organització terrorista.

Actualitzat

"Si el que vostè em pregunta és si crec que els detinguts estan darrere o fins i tot van ordenar els últims assassinats, crec que sí", ha sentenciat el ministre. Alfredo Pérez Rubalcaba ha considerat que l'operació contra la cúpula terrorista permet dir que "estem més a prop de la fi d'ETA, però això no és el final".

En línia amb el que ja ha afirmat al matí, Rubalcaba ha assegura que Thierry era "probablement, en el moment actual, una de les persones amb més influència política i militar a la banda terrorista, si no la que més".

El ministre ha explicat que l'escorcoll al pis dels detinguts, de 34 metres quadrats, continua encara i que fins ara hi han trobat material informàtic i petites quantitats d'explosius. "No tenim dades de què feien exactament", ha admès Rubalcaba, que ha afegit que les autoritats judicials franceses desenvoluparan "preferentment" les investigacions.

Hores abans, preguntat pels periodistes al Senegal, tot i insistir que en els últims anys hi ha hagut importants cops contra la banda terrorista, Rubalcaba ha advertit que "no es tracta d'una operació més" i ha donat la màxima rellevància a les detencions a Bordeus. Thierry era "la persona amb més pes polític i militar" de l'organització terrorista, ha afirmat.

En una breu compareixença a l'ambaixada d'Espanya a Dakar, el ministre ha avançat la detenció d'una sisena persona i ha explicat també que s'ha intervingut abundant documentació al pis de Bordeus on es va detenir Francisco Javier López Peña juntament amb tres etarres més, que ara la policia analitza. També s'han decomissat quatre armes curtes, que portaven cada un dels terroristes, i documentació falsa.

En qualsevol cas, Rubalcaba ha suspès la gira africana que tenia prevista aquests dies i marxarà ara cap a Madrid, on s'entrevistarà amb els alts càrrecs policials i oferirà una roda de premsa.

Per la seva banda, el primer ministre francès, François Fillon, ha felicitat els gendarmes que han participat en l'operació policial conjunta amb la Guàrdia Civil.

L'operatiu policial que ha permès desarticular la cúpula d'ETA continua obert. En l'operació, s'ha pogut detenir a Bordeus el considerat número u d'ETA, Francisco Javier López Peña, àlies "Thierry", juntament amb tres presumptes etarres més. López Peña seria el màxim responsable de l'organització des de fa 2 anys, i se'l considera també un dels responsables del final de l'alto el foc, en ordenar l'atemptat de Barajas.

En l'operació també han caigut els suposats etarres Ainhoa Ozaeta Mendiondo, que seria la veu femenina que va anunciar l'alto el foc; l'exparlamentari de Batasuna, Jon Salaberria, i Igor Suberbiola, que va ser militant de les organitzacions abertzales juvenils Jarrai i Haika. A més, gràcies a la documentació intervinguda a Bordeus, s'han detingut dues persones més: el que seria l'arrendatari del pis on vivien els quatre etarres i l'exalcalde de la localitat guipuscoana d'Andoain, José Antonio Barandiaran, que era d'Euskal Herritarrok.

Es tracta de l'operació més important contra ETA des de la del 2004 al sud-oest de França, que va portar a la detenció de Mikel Albizu, àlies "Mikel Antza", i Soledad Iparragirre, àlies "Anboto".

Les detencions han tingut lloc la mateixa setmana que ETA ha atemptat al passeig marítim de Getxo, sense causar víctimes, acció que va arribar pocs dies després de l'atemptat mortal de Legutiano, en què va morir un guàrdia civil.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut