Brussel·les

La Unió per a la Mediterrània promourà "autopistes del mar" que uneixin les dues ribes

La Comissió Europea ha concretat avui els continguts de la "Unió per la Mediterrània", un projecte que el president francès, Nicolas Sarkozy, confia a presentar, amb tota la pompa possible, a la cimera de líders comunitaris que es farà a París al juliol. En concret, Brussel·les preveu donar un gir radical a la seva associació amb els països del sud de la Mediterrània a través de la creació d'una estructura política i la mobilització de capitals privats per a l'execució de projectres conjunts d'infraestructures. La iniciativa pretén "reforçar" i donar "impuls polític" al Procés de Barcelona, llançat el 2005 a la capital catalana.

Actualitzat
De la "Unió per a la Mediterrània" en formaran part els 27 països membres de la UE i 13 països africans i del Próxim Orient, entre ells Algèria, el Marroc, Egipte, Israel, l'Autoritat Palestina i Síria. Brussel·les proposa que també s'hi afegeixin Mònaco, Croàcia, Bòsnia-Hercegovina i Montenegro.

Entre el principals projectes que la Unió per a la Mediterrània haurà de promoure hi ha les anomenades "autopistes del mar", consistent a identificar noves rutes marítimes i modernitzar ports i carreteres. També inclou la construcció d'una autopista que uneixi els països del Magreb.

Un altra dels objectius serà la descontaminació de la Mediterrània, eliminant el 80% de les fonts de pol·lució d'aquí al 2020, així com el Pla Solar Mediterrani, que vol explotar el potencial del nord de l'Àfrica per generar energia solar i reduir la dependència energètica. També crearà un mecanisme regional de Protecció Civil.

La Unió per a la Mediterrània, que disposarà d'una seu oficial però la seva ubicació encara no s'ha decidit, es finançarà a través de les aportacions dels estats membres, de les ajudes de les institucions financeres internacional i d'aportacions del sector privat.
Anar al contingut