Alcalá de Guadaíra

Boicot dels cuiners a Santamaria per les crítiques a Ferran Adrià

Mala maror al món de l'alta cuina. Les crítiques de Santi Santamaria a Ferran Adrià no han agradat gens a alguns companys de professió, fins al punt que han boicotejat un acte al qual participava el cuiner del Racó de Can Fabes. Dues estrelles de la cuina, Juan Mari Arzak i Martín Berasategui, han declinat l'assistència a un acte del grup Relais & Chateux a Alcalá de Guadaíra (Sevilla) a causa de la presència del xef català. Fa uns dies, en rebre el Premio de Hoy d'assaig per "La cocina al desnudo", Santamaria va acusar Adrià, i els cuiners d'avantguarda en general, d'incloure als plats elements no saludables.

Actualitzat
Unes 180 persones estaven convidades a la trobada d'Alcalá de Guadaíra, que ha de servir per donar suport a la proposta perquè la cuina francesa sigui declarada bé intangible a la llista del Patrimoni Mundial de la Humanitat de la Unesco. El president de Relais & Chateux, Jaume Tàpies, ha admès que ni Arzak ni Berasategui hi han anat per la presència de Santamaria.

Tàpies ha demanat "tranquil·litat i paciència" als cuiners, ha considerat "lamentable" la "guerra mediàtica" i ha avisat que cal evitar que els mitjans de comunicació anglesos i francesos se'n facin ressò. A més, ha afegit que a França hi ha un debat similar entre els partidaris de la cuina tradicional i els de la cuina d'avantguarda, però amb menys virulència "perquè allà no tenim cap Adrià".

Més enllà de confirmar el divorci amb els mètodes i conceptes de la cuina d'avantguarda, Santamaria va denunciar que l'ús de substàncies químiques en dosis elevades podia suposar un risc per a la salut. També va lamentar que els cuiners "pretensiosos" donin als clients "plats que ni ells mateixos es menjarien". "Si el que volen és tenir experiències imaginàries, això ja ho aconsegueixen les píndoles i les drogues", va sentenciar. Santamaria té tres estrelles Michelin pel Racó de Can Fabes, el restaurant que té a Sant Celoni.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut