Madrid

La Generalitat va rebre per cada habitant un 25% menys que Extremadura l'any 2006

Setmana clau per saber cap a on es dirigirà el debat sobre el nou sistema de finançament. La primera cita és aquesta tarda, quan es reuneix el Consell de Política Fiscal i Financera. TV3 ha tingut accés a les dades dels recursos per habitant que van gestionar el 2006 les diferents comunitats autònomes i les conclusions són prou cridaneres. Per exemple, la Generalitat va rebre un 25% menys per habitant que Extremadura.

Actualitzat
L'any 2006, el govern extremeny es va poder gastar més de 2.800 euros per cadascun dels habitants d'aquella comunitat, mentre que les arques de la Generalitat només van permetre arribar fins a poc més dels 2.000 euros per cada català. Un 25% menys. És el resultat de la liquidació de les finances autonòmiques, fruit de l'actual sistema de finançament, aprovat l'any 99. Un model que, ara, tenint en compte les circumstàncies actuals, la majoria d'experts asseguren que és del tot insostenible. S'ha de redefinir el concepte de solidaritat interterritorial i canviar els criteris de repartiment.

De fet, si agafem com a 100 la mitjana del que recapten per habitant les comunitats autònomes, la recaptació a Madrid seria de 140, però, en canvi, un cop aplicats els mecanismes d'anivellament, els recursos per habitant que disposa la Comunitat de Madrid no arriben ni a la mitjana. El mateix passa a Catalunya, on la recaptació estaria en 121, i els recursos reals es queden en el 94%. Els mecanismes de solidaritat permeten, per exemple, que Andalusia, que té una baixa recaptació, pugui arribar a la mitjana en recursos per habitant. Però també tenen resultats sorprenents, com el fet que Extremadura, que encara recapta menys, gaudeixi d'un finançament per habitant un 25% per sobre de la mitjana, el més alt de totes les comunitats.

La proposta de la Generalitat, recollida també a l'Estatut, busca justament canviar aquesta dinàmica. Es vol mantenir la solidaritat entre comunitats, però sense que siguin les que més aporten les que, al final, comptat i debatut, més hi surtin perdent. Avui, a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, en principi, no se n'ha de parlar, però serà la primera ocasió en què es trobaran tots els consellers autonòmics amb el ministre Solbes.

Sigui com sigui, l'Estatut diu que la negociació del nou finançament ha de ser bilateral, i per això la gran cita per a Castells serà el 28 de maig, en la primera reunió de la comissió mixta Estat-Generalitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut