Barcelona

Carod insta els republicans a escollir entre un partit de govern o un de calçotada

L'activitat precongressual s'accelera al si d'Esquerra Republicana. Esquerra Futur, la candidatura d'Ernest Benach i Rafael Niubò, el sector pròxim a l'actual president del partit, Josep-Lluís Carod Rovira, ha celebrat l'acte principal de la seva campanya per recollir suports entre la militància. Unes 1.800 persones han participat en l'acte, en el qual Carod ha estat molt contundent a l'hora de desqualificar les altres candidatures, especialment l'opció encapçalada per Joan Puigcercós i Joan Ridao.

Actualitzat
Esquerra està immersa en una atípica campanya electoral, la de les primàries que el 7 de juny decidiran quina de les quatre candidatures dirigirà el partit. L'acte central d'Esquerra Futur, candidatura que té com a objectiu incloure en la ponència del congrés del 14 de juny el referèndum d'autodeterminació el 2014, ha celebrat el seu acte central al pavelló de la Nova Icària de Barcelona.

L'acte ha comptat amb la presència de Josep-Lluís Carod Rovira, que avala els principis d'Esquerra Futur. L'actual president d'ERC ha defensat aquesta opció com la més responsable, seriosa i oberta. En el seu últim acte com a número 1 del partit, Josep Lluís Carod-Rovira, ha advertit als militants que han d'elegir entre un partit "seriós i de govern" o un de "calçotada, una penya gastronòmica, de cops de volant, que canvia d'estratègia cada sis mesos, sense cultura de govern i amb vocació marginal".

Tot i començar la seva intervenció advertint que "no estem aquí contra ningú", no s'ha estalviat crítiques, doncs, especialment a la candidatura Gent d'Esquerra, representada per l'actual número 2 del partit, Joan Puigcercós, i el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Ridao. Carod ha apostat per una Esquerra que guanya, que ha identificat amb la dels vuit diputats a Madrid que el partit tenia durant l'última legislatura i més de 20 al Parlament, quan ell va encapçalar les candidatures, i l'ha contraposada amb una Esquerra que perd, desorientada i sense credibilitat, que representarien els tres diputats actuals, encapçalats per Ridao.

Ernest Benach, que encapçala la candidatura junt amb Rafael Niubò, ha defensat la seva opció i ha promès que no entén el fet de guanyar com derrotar, humiliar, imposar o intimidar. En definitiva, ha promès que si la seva opció és la guanyadora integrarà a l'executiva del partit la resta de candidats. A part de Gent d'Esquerra, les altres dues candidatures en competició són les dels sectors crítics Reagrupament.Cat, amb l'exconseller Joan Carretero i l'advocada Rut Crandell al capdavant, i la d'Esquerra Independentista, dirigida per Uriel Bertran i Jaume Ranyer.

Segons la seva opinió, el més important que li ha passat a l'independentisme polític ha estat estar en el govern de la Generalitat i ha defensat la seva actuació i èxits en l'executiu autonòmic, on ERC s'ha integrat de la mà de Carod juntament amb el PSC i ICV-EUiA. També ha afegit que no s'ha retirat, sinó que ha deixat pas a una altra gent i s'ha mostrat disposat a "donar el millor de mi mateix on el partit decideixi".

La cruesa del debat intern del partit i de la lluita política s'ha posat de manifest quan el president d'ERC ha volgut agrair a la seva dona, Teresa Comas, el suport que li ha prestat en uns anys "difícils" i "durs" en què afirma haver patit "el linxament extern i el mòbing intern".

Tot i ser un míting, l'acte ha tingut un marcat to festiu, amb actuacions musicals com la de Pep Sala o una lectura de poemes a càrrec de l'actor Carles Canut.

Anar al contingut