Barcelona

Neix l'EXGAE per oferir maneres "menys abusives" de gestionar la propietat intel·lectual

Col·lectius d'artistes i ciutadans han impulsat a Barcelona una associació alternativa a la SGAE, l'Associació General d'Autors i Editors, i la resta de societats de gestió. S'anomena EXGAE i pretén oferir maneres "menys abusives" de gestionar la propietat intel·lectual. La nova associació reuneix prop de 8.000 persones i assessorà sobre com aprofitar al màxim internet i sobre tipus de llicències diferents. A més, té la "voluntat de recollir la popular i justificada hostilitat cap a les entitats de gestió i dotar-la d'eines artístiques i legals amb la finalitat que les societats de gestió per fi desapareguin".

Actualitzat

S'ha presentat en societat l'EXGAE, que es basa en la idea que actualment els creadors "tenen maneres millors de protegir l'autoria i els seus guanys, més beneficioses per a la comunitat en què estan immersos". La nova associació es defineix com a alternativa a les existents i assegura que "defensarà les persones que tenen plets amb les societats de gestió".

Gloria Gómez, una de les promotores de l'EXGAE, assessorarà, a través d'un equip d'advocats i especialistes, els seus associats sobre les possibilitats de la xarxa "per poder prescindir de la SGAE", així com sobre "tipus de llicències diferents" i "molt més democràtiques que el "copyright" clàssic i de propietat absoluta". Entre els seus associats també s'inclouen botigues d'informàtica, comerços d'electrodomèstics o sales de festa, entre d'altres col·lectius que tenen plets sobre el canon digital.

Gómez ha parlat de l'existència dels programari lliure aplicat a la creació cultural. Es tracta de programes amb sistemes operatius que permeten veure el codi, la font i, en definitiva, com està construït el programa, cosa que en possibilitat la modificació. En l'àmbit de l'autoria, Gómez ha explicat que un grup d'advocats nord-americans han creat Creative Commons, una organitzció no governamental sense ànim de lucre que desenvolupa plans a internet per ajudar a reduir les barreres legals de la creativitat.

Gómez, que ha posat com a exemple aquesta organització, ja que estableix diferents llicències, amb graus diferents i condicions de llibertat establertes, ha criticat l'SGAE. Segons aquesta, es tracta d'un "lobby" en què "si no tens un nivell de guanys no pots votar, i en què tens més vots si guanyes més diners".

Anar al contingut