Barcelona

Mesures de restricció

La complicada situació dels pantans i l'absència de pluges va portar al govern a provar el decret de la sequera el 3 d'abril. Aquest text preveu els llindars que determinen l'excepcionalitat, els escenaris futurs i les mesures que s'han de pendre en cada cas. Similar al que ja es va aprovar el 2005, inclou ajuts per a l'abastament excepcional durant la sequera i aposta per un millor coneixement i una gestió eficient dels recursos hídrics catalans.

Actualitzat
El decret dota en el seu capítol I a l'Administració de recursos legals per poder intervenir de forma ràpida en cas de necessitat per la sequera. En aquest sentit, especifica com s'ha de racionalitzar i optimitzar l'aprofitament de l'aigua.

En el text aprovat s'estableixen els indicadors que defineixen els escenaris en cada conca. Hi ha tres indicadors bàsics: les reserves en embassaments, la pluviometria i el nivell peizomètric, és a dir, de les aigues confinades per sobre de la pressió atmosfèrica. Amb aquestes variables es pot determinar l'estat d'una conca i els llindars on es troba. Hi ha quatre escenaris:

- Prealerta: en aquest nivell s'intensifica el seguiment i l'evolució de les reserves. Es prenen mesures de caràcter informatiu i de conscienciació com les que s'han vist últimament arreu de Catalunya.

- Excepcionalitat 1: primer nivell d'alerta. Es redueixen un 15% de les dotacions de reg. S'anul·len els desembassaments per a ús exclusivament hidroelèctric. S'intensifica el control d'usuaris i les mesures d'estalvi a les xarxes d'abastament. També es reestringeixen els abocaments i els sistemes no-fluents.

- Excepcionalitat 2: Les dotacions de reg es redueixen un 45% i hi ha restriccions als usos ambientals de l'aigua. S'intensifiquen encara més les mesures d'estalvi a les xarxes d'abastament.

- Emergència: La situació que amenaça algunes conques des de principis d'any. En aquest cas, si les reserves cauen pel sota del 20%, hi podrien haver restriccions a l'abastament.

Cada conca té un sistema diferent per determinar el seu nivell i l'escenari en què es troba.

El decret també preveu altres aspectes. Inclou mesures concretes com restringir l'ús de fonts pròpies per activitats lúdiques. També estableix una línia d'ajuts d'abastaments d'emergència per a vehicles cisternes o obres que estan condicionats a l'aplicació de mesures de restricció progressiva i foment de l'estalvi. Finalment, millora el coneixement de la situació de sequera i l'eficència de l'ús del recurs en situacions d'escassetat. També preveu habilitar actuacions i partides econòmiques excepcionals per pal·liar els efectes de la sequera.

L'Agència Catalana de l'Aigua aposta també per unes mesures pal·liatives que inclouen la recuperació de pous, portar aigua en vaixells, reutilització d'aigua com la de la depuradora del Baix Llobregat i, finalment, l'aportació d'aigua de l'Ebre. A més hi ha tota una sèrie de millores estructurals de la captació i la distribució.
Anar al contingut