Barcelona

El govern rectifica per evitar que les pluges facin abaixar la guàrdia davant la sequera

La Generalitat ha decidit, en una reunió extraordinària del consell de govern, que a partir d'ara ella mateixa s'encarregarà de decidir -en funció d'un seguit d'indicadors- quan es passa d'una fase de sequera a una altra. Fins ara, el canvi estava determinat pel nivell dels embassaments. Amb la modificació del decret de sequera aprovada aquesta tarda, es tindrà en compte no només el volum d'aigua dels pantans, sinó també el grau d'explotació dels aqüífers, la pluviometria i l'estalvi i les demandes d'aigua. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que ha negat "falta de reflexos" del govern, ha justificat que calia posar fi a "l'automatisme letal" del decret de sequera per fer més "efectiva i coordinada" la lluita contra la falta d'aigua.

Actualitzat

El Consell Executiu s'ha reunit, de forma extraordinària, amb un únic punt a l'ordre del dia: modificar el decret de sequera de la Generalitat, que va entrar en vigor l'abril del 2007. L'objectiu era evitar que, malgrat les últimes pluges, s'aixequessin les restriccions per estalviar l'aigua, cosa que no hauria estat possible si aquest divendres hagués entrat en vigor la fase d'excepcionalitat I.

Les restriccions per omplir piscines, regar jardins i rentar vehicles i carrers amb aigua potable -i les multes que comporten en cas d'incompliment- es mantindran perquè el govern ha decidit mantenir la fase II d'excepcionalitat. I això ho pot fer perquè el canvi de fase, a partir d'ara, ja no és conseqüència única del nivell dels embassaments, sinó de la confluència de quatre variables: el volum d'aigua emmagatzemada, el grau d'explotació dels aqüífers, la previsió de pluja i l'estalvi i demanda d'aigua. Segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, continuen en fase II les conques de la Muga i el sistema Ter-Llobregat, el que dóna servei als 5,5 milions d'habitants de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Baltasar ha remarcat que el decret de sequera tenia "efectes perversos" derivats del fet que "l'únic mesurador" era el llindar dels pantans. "Seria greu que el govern anés entrant i sortint, activant i desactivant el decret de sequera després que hi hagi hagut un episodi de pluges interessant, però insuficient", ha advertit.

El conseller s'ha referit diverses vegades a "l'automatisme" del decret de sequera. Preguntat sobre per què no es va modificar el decret dimarts, en la reunió ordinària del consell de govern, Baltasar ha contestat que "no cal fer anar la moviola", que fins ara no s'ha donat la "suma de diferents factors que coincideixen en el temps o l'espai" i ha negat falta de reflexos de l'executiu. Segons ha dit, dimarts ja eren conscients del problema, però no tenien "l'instrument legal" per evitar que es passés automàticament a la fase I d'emergència. "Segurament no teníem l'experiència suficient", ha conclòs.

Baltasar tampoc ha volgut parlar d'una confusió "de dies", sinó, en qualsevol cas, "d'hores", fins que s'ha solucionat legalment la qüestió. A més, ha negat "absolutament" que se senti desautoritzat pel president de la Generalitat, José Montilla, que és qui va afirmar que costaria d'entendre que s'aixequessin les restriccions just després que ho anunciés Baltasar.

Missatge a l'Aragó: "Hem de resoldre el problema"

El conseller de Medi Ambient no ha pogut passar per alt l'acord del govern aragonès, que ha exigit que es derogui de manera immediata el decret que permet dur aigua de l'Ebre a Barcelona amb l'argument que els pantans han pujat i, segons el decret de sequera original, ja no són a la fase d'emergència II.

Baltasar ha replicat que Catalunya té sequera "i continua endavant amb tots els pronunciaments i plans" que tenia. "El que no farem en cap cas és interferir en aquells acords que puguin prendre altres comunitats autònomes", ha dit el conseller, "però ratifiquem que hem de resoldre aquest problema".

El conseller ecosocialista ha explicat que l'últim episodi de pluges "dóna per un mes o mes i mig, i no per més". I ha sentenciat: "No podem pensar que això resol els problemes."

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut