País Basc

San Gil amenaça de deixar la presidència del PP basc si no recupera la confiança en Rajoy

La presidenta del PP al País Basc, María San Gil, ha anunciat que no tornarà a liderar la seva formació a Euskadi si es confirma el "gir" de la política del seu partit i no supera la falta de confiança que, en aquest moment, la distancia del seu líder, Mariano Rajoy. Sobre la renúncia de firmar la ponència política dels populars, San Gil ha dit que, tot i que conté tots els articles que va defensar, l'ha rebutjada per l'actitud que han mantingut en el debat els altres dos ponents. Rajoy i San Gil han protagonitzat una fotografia ja al vespre, en trobar-se en la visita a la capella ardent per l'última víctima d'ETA. Després s'han reunit en un hotel de Vitòria, però les posicions continuen enrocades.

Actualitzat

La presidenta del Partit Popular d'Euskadi ha comparegut per primer cop a Sant Sebastià després que dilluns va anunciar que abandonava la ponència política del partit per al congrés del juny. María San Gil ha justificat la seva decisió per la pèrdua de confiança en la direcció del seu partit. Segons ha manifestat, tot i que la ponència conté tots els articles que va defensar, l'ha rebutjada per l'actitud que van mantenir en el debat els altres dos ponents, el president canari, José Manuel Soria, i Alicia Sanchez Camacho, així com els representants de la direcció nacional, amb els quals, segons ha afirmat, ha hagut de discutir fins i tot el concepte de nació. Sobre la ponència també ha explicat que des del principi de la seva redacció van sorgir "discrepàncies de fons" entre els tres ponents que van arribar fins a la redacció de dos textos "clarament contraposats".

Segons ha explicat la mateixa San Gil, quan es va adonar que no hi havia una posició clara de defensa del projecte del PP, es va posar en contacte amb Rajoy, qui li va garantir que tots els articles que la líder basca havia proposat quedarien plasmats en la ponència, com finalment ha passat.

Tanmateix, la presidenta del partit a Euskadi ha explicat que diumenge hi va haver "una lluita per intentar modificar, canviar o suprimir determinats articles" que ella creia "imprescindibles i absolutament necessaris" perquè tractaven la definició d'Espanya com a "gran nació", l'Estatut de Catalunya, la futura reforma basca, el paper del PNB respecte del terrorisme, la consulta convocada pel lehendakari Juan José Ibarretxe o la corresponsabilitat del PSOE "en disgregar Espanya". La líder basca ha explicat també que, com que és molt "tossuda i tenaç", va aconseguir que acceptessin totes les seves propostes a contracor, però de tota manera es va sentir "enganyada" i creu que la seva confiança amb la direcció nacional s'ha trencat.

En qualsevol cas, la líder del PP basc ha explicat que avançarà al juliol el seu congrés regional i ha assegurat que només s'hi presentarà per ser reelegida si recupera la "confiança trencada" en Mariano Rajoy i comprova que el partit es manté ferm en la defensa dels seus principis.

Precisament, San Gil i Rajoy s'han retrobat en ple distanciament per anar junts a la capella ardent de l'última víctima mortal d'ETA. Després s'han reunit durant una hora i mitja en un hotel de Vitòria per acostar posicions, segons fonts del PP, però només han constatat que mantenen diferències.

En una reunió en què ha assistit la cúpula del PP basc, San Gil ha traslladat a Rajoy la pèrdua de confiança en la direcció del partit i el president popular li ha assegurat que no ha canviat d'estratègia. Tots dos han quedat instats a una nova reunió, aquesta vegada en privat.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut