Saragossa

Aragó exigeix la derogació immediata del decret que permet dur aigua de l'Ebre a Barcelona

El govern d'Aragó ha demanat oficialment a l'executiu espanyol la derogació immediata del decret que permet portar aigua de l'Ebre des de Tarragona a l'àrea metropolitana de Barcelona. Aragó considera que amb les últimes pluges s'ha superat la situació d'emergència i que, per tant, aquesta mesura és innecessària. I no només això, en una compareixença davant de la premsa, el vicepresident aragonès, José Ángel Biel, ha informat que també s'ha acordat presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret.

Actualitzat
El govern d'Aragó ha decidit que presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra l'article 3 del decret de la sequera, que autoritza la compravenda de drets d'ús d'aigua. Durant el consell de govern, també han acordat exigir al govern espanyol la derogació immediata del decret i forçar l'executiu català a no aplicar-lo. L'executiu aragonès considera que les últimes pluges han fet sortir Catalunya de la situació d'emergència en què es trobava.

El vicepresident aragonès, José Ángel Biel, ha explicat que, en cas que els governs espanyol i català no atenguin aquests requeriments en un termini de temps raonable, que no ha precisat, el seu executiu té decidit anar als tribunals ordinaris perquè un jutge ordeni l'aplicació de la disposició que estableix que el decret tindrà vigència fins a la superació de les circumstàncies d'extraordinària necessitat que el van motivar.

De fet, fonts del govern aragonès han informat que, davant la previsió que cap dels requeriments rebin resposta, els Serveis Jurídics del govern d'Aragó ja han començat a preparar la demanda. Les mateixes fonts han explicat que el president aragonès, Marcelí Iglesias, ha parlat aquesta setmana tant amb el president català, José Montilla, com amb l'espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per explicar-los la seva posició davant aquest assumpte.

Paral·lelament, l'Agència Catalana de l'Aigua es reuneix aquest migdia per estudiar la modificació d'aquest decret i mantenir així les restriccions en l'ús d'aigua potable. L'objectiu és que continuï la prohibició de regar jardins i omplir piscines, que desapareixia en passar al nivell d'excepcionalitat I. La modificació la podria aprovar el govern en la reunió de dimarts.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut