Itàlia

El Vaticà rebutja l'últim recurs del bisbat de Lleida i decreta que l'art sacre es lliuri a l'Aragó

Nou revés a la diòcesi de Lleida per les obres d'art aragoneses que té en propietat i que es reclamen des de l'Aragó. El tribunal eclesiàstic de Rota ha decretat una vegada més que les peces en litigi des de fa gairebé deu anys i que ara s'exposen al Museu de Lleida s'han de lliurar al bisbat de Barbastre. Una decisió que esgota la via eclesiàstica. Si es confirma aquest decret, que no té valor jurídic, només eclesiàtic, el bisbe de Lleida hauria de demanar a la Generalitat el trasllat d'aquestes peces a l'Aragó.

Actualitzat

El tribunal eclesiàstic de la Rota ha rebutjat admetre a tràmit la demanda del bisbat de Lleida que sol·licitava que el Vaticà aclarís jurídicament la titularitat de les obres. És a dir, que se celebri un judici on les dues parts puguin presentar proves i defensar les seves postures. La Rota considera suficients els decrets que el Vaticà ha dictat fins ara i que donen la raó al bisbat de Barbastre-Montsó.

Davant del fet que l'Església no vulgui jutjar el cas, l'Associació Amics del Museu de Lleida ha presentat una demanda davant la justícia civil. L'entitat al·lega el dret d'usucapió; és a dir, que la possessió pacífica i pública d'un bé durant més de tres anys genera la propietat cap a la persona o institució que l'ha tinguda.

Una decisió judicial civil invalidaria qualsevol decisió eclesiàstica sobre el cas. Però tant si dóna la propietat a Lleida, com a Barbastre, és la Generalitat qui té l'última paraula. I és que la col·lecció que es guarda i s'exposa al Museu de Lleida està inscrita en el catàleg del patrimoni cultural català i, per tant, protegida per llei. És a dir, sigui qui sigui el propietari, la col·lecció no es pot disgregar sense que la Generalitat ho autoritzi.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut