Madrid

La retirada de María San Gil provoca una onada de crítiques a Rajoy

Nou entrebanc seriós per a Mariano Rajoy. La líder dels populars bascos, María San Gil, ha abandonat el grup que redactava la ponència política que la formació ha d'aprovar al Congrés del juny. Discrepa de la política d'aliances amb els nacionalistes que es vol incloure al text. La decisió de San Gil ha tornat a aixecar una onada de crítiques dins del PP. La majoria de veus que s'han sentit han donat ple suport a San Gil. Militants com Ana Botella o Esperanza Aguirre recorden el pes polític de la dirigent basca i demanen a Rajoy que reflexioni. El PP admet que ja coneixien, des de fa dies, el malestar de María San Gil. Tot i això, esperen que s'acabi trobant una solució de consens.

Actualitzat

Fa només dos mesos, María San Gil aplaudia amb força la decisió de Rajoy de continuar liderant el partit després de les eleccions. Però, ara, la dirigent basca abandona la ponència política del Congrés del juny, que havia de presentar amb el canari José Manuel Soria i la gironina Alicia Sánchez-Camacho. San Gil considera que el text no incideix prou en la lluita per la llibertat al País Basc, però el que hi ha en el rerefons és l'enfronament entre els sectors més durs i moderats del partit, que busquen una nova relació amb els nacionalistes. La direcció del PP al carrer Gènova ha intentat aquesta tarda trobar una solució perquè San Gil reconsideri la seva posició després de les reaccions que ha provocat.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, considera que la decisió de María San Gil d'abandonar la ponència política del congrés del PP ha d'obligar "tothom a reflexionar", especialment els que tenen "la màxima responsabilitat política a escala nacional". Segons Aguirre, "San Gil és una referència moral dins del partit; no és cap funcionària ni cap persona que no estigui per cap altra cosa que no sigui les conviccions profundes" i ha continuat: "San Gil no és una persona que prengui aquesta decisió de manera frívola, tot al contrari, i si ha decidit no firmar la ponència estic convençuda que té els seus motius". A més, per Aguirre, la presidenta del PP basc, té "totes les virtuts" d'un polític que ha portat a terme "una feina extraordinària".

En la mateixa línia, la presidenta de la Comunitat de Madrid, ha elogiat l'actitud de la dirigent basca i ha recordat que va presenciar "a menys de dos metres" l'assassinat del líder polític del PP basc, Gregorio Ordóñez, quan ella n'era la secretària. Després d'aquests fets, "en lloc de fer un pas enrere i oblidar-se de la política, María San Gil va decidir liderar el partit".

Precisament avui, els populars han presentat una altra ponència que pot generar polèmica, la dels Estatuts del partit. El document no preveu la possibilitat que el partit organitzi primàries per triar els seus candidats, però ja s'ha anunciat una esmena que defensa aquest mecanisme. I alguns dirigents rellevants, com Esperanza Aguirre, ja han dit que ho veuen amb bons ulls.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut