Barcelona

Troben un vaixell medieval al jaciment del baluard del Migdia de Barcelona

Destacada troballa arqueològica a Barcelona. Es tracta d'un vaixell enfonsat que ha aparegut al jaciment que els arqueòlegs municipals excaven al baluard del Migdia, la fortificació pertanyent a la muralla de Barcelona construïda al segle XVI. La nau, que segons els arqueòlegs que supervisen el jaciment podria datar del segle XIII o XIV, és d'origen atlàntic pel seu estil de construcció. Les restes que han quedat al descobert estan situades a uns set metres per sota el nivell del mar, en un solar on des de l'octubre del 2006 treballen els arqueòlegs del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona.

Actualitzat

El fet que la nau medieval hagi aparegut a set metres per sota el nivell del mar es deu a la circumstància que, en el moment en què va naufragar, a l'edat mitjana, en aquell punt se situava la costa barcelonina. El buc de fusta del vaixell, que va naufragar davant el que aleshores eren les costes de la capital catalana, s'ha trobat de bocaterrosa.

El director del Museu d'Història de la Ciutat, Joan Roca, ha assenyalat que es tracta d'una peça que demostra la relació que el port barceloní tenia en aquella època no només amb el Mediterrani, sinó també amb les ciutats atlàntiques. "És una peça clau, un símbol que mostra de forma material aquella ciutat efervescent que s'estenia per la Ribera i que estava aixecant la catedral del Mar", ha afegit Roca.

Encara no s'ha pogut determinar l'origen exacte de la nau, que fa sis metres de llarg per tres d'ample. Sí que se sap, però, que es va construir en alguna ciutat atlàntica amb el sistema conegut com a "muntatge", habitual tant a Portugal com al litoral escandinau. Pel que fa a la data de l'enfonsament, s'intentarà saber a través del carboni 14.

Ara, el vaixell s'haurà de sotmetre a un tractament de recuperació que s'allargarà entre tres i quatre anys. L'objectiu és estabilitzar la fusta i evitar-ne el deteriorament.

Anar al contingut