La fibromiàlgia, una lluita silenciosa

El dimecres 21 de maig, el Parlament de Catalunya van aprovar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per millorar l'atenció dels malalts de FM i SFC, que ha aconseguit 140.000 firmes de suport.Tens fibromiàlgia o la síndrome de la fatiga crònica? Explica'ns el teu cas.

Actualitzat
La fibromiàlgia (FM) i la síndrome de fatiga crònica (SFC) són malalties greus que afecten molt significativament la salut i la qualitat de vida de les persones que les pateixen, i que tenen un gran impacte social i econòmic. Per bé que les dues malalties estan reconegudes per l'OMS encara hi ha molt desconeixement i, sovint, s'han diagnosticat erròniament.

El dimecres 21 de maig, es va veure al Parlament de Catalunya una imatge insòlita quan tots els diputats, dempeus, van aplaudir els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per millorar l'atenció dels malalts de FM i SFC, que ha aconseguit 140.000 firmes de suport. La ILP s'ha aprovat en favor d'una proposta de resolució que ha estat aprovada per unanimitat i que recull la demanda dels malalts.

Així s'engegarà la creació d'unitats hospitalàries especialitzades (UHE) per tractar aquestes patologies. Els pacients seran derivats a aquests centres des dels equips d'atenció primària i els professionals rebran formació especialitzada. Així, en el termini d'un any, es disposarà de quatre UHE a la regió sanitària de Barcelona, una per a les regions de les Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona, una altra per a Lleida, Alt Pirineu i Aran, una altra per a Girona i una més per a la Catalunya central.

Aquestes UHE es complementen amb tres unitats altament especialitzades que assessoraran els professionals en relació amb el tractament de casos altament complexos, que estaran situades a l'Hospital Clínic, al de la Vall d'Hebron i a l'Hospital del Mar. Les funcions d'aquests centres aniran des de la confirmació del cas, fins a l'aplicació del tractament i el control evolutiu en els casos més greus. Per avaluar aquest circuït especial, es crearà un comitè de seguiment amb participació de les organitzacions representatives, que es reunirà periòdicament.

El passat 12 de maig l'Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia, amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia, va organitzar tot un seguit d'activitats amb taules rodones, conferències i debats per informar i donar suport a afectats i familiars.

***********************************
T'afecta aquesta malaltia, o a algun familiar teu? Llegeix els relats de Mertixell Ricart, d'Alberto Llorent, afectat de SFC i del marit de la Isabel Sales que pateix fibromiàlgia.
Ens vols explicar el teu cas? Pots escriure'ns a elmeu3cat24@tv3.cat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut