Barcelona

Carod: "Si Espanya no accepta un referèndum el 2014, el Parlament pot declarar la independència unilateralment"

En ple debat precongressual d'Esquerra, l'actual president del partit i vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presentat el seu llibre "2014. Que parli el poble català", un "full de ruta" cap a la independència de Catalunya. El camí hauria de culminar, segons Carod, amb un pronunciament del Parlament, reforçat o no per un referèndum. Carod no creu que el seu llibre molesti ningú dins del partit, però admet que pot incomodar els qui ell anomena "independentistes resignats".

Actualitzat
El líder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha considerat que si l'Estat no admet el 2014 la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, la majoria democràtica del Parlament català pot declarar la independència unilateralment. Carod-Rovira s'ha referit a les diverses vies per aconseguir que l'any 2014 Catalunya pugui exercir el dret d'autodeterminació i constituir-se com un estat independent dins de la UE en el transcurs de la presentació del seu llibre "2014. Que parli el poble català".

En la presentació d'aquest llibre, l'actual president d'ERC i conseller de Vicepresidència de la Generalitat ha afirmat que la independència pot ser declarada de forma perfectament legítima "si hi ha una decisió democràtica i majoritària del Parlament". "Si aquesta decisió democràtica és reforçada mitjançant un referèndum, millor -ha afegit Carod-Rovira-, però si l'Estat espanyol rebutgés la convocatòria no hi hauria més opció que atendre només la decisió del Parlament."

L'actual president d'ERC ha recalcat que en el seu llibre no s'ha limitat a teoritzar sobre la independència, sinó que traça un "full de ruta" cap a aquesta i explica els passos que caldria seguir, d'acord amb els tractats internacionals, perquè Catalunya fos reconeguda com un estat independent en el context de la UE i dels països del món.

En les 308 pàgines que conté el seu llibre, Carod-Rovira no només es refereix a la coneguda ja com "via kosovar" de declarar la independència d'una nació mitjançant una decisió democràtica del seu Parlament, sinó que també analitza qüestions com el possible "repartiment del patrimoni" entre Catalunya i Espanya. De forma anàloga a com ho van fer la República Txeca i Eslovàquia, ha afirmat, "l'ideal seria negociar un acord amistós amb Espanya, ja que estic segur que és possible recórrer camins junts i tenir projectes comuns dins de la UE, però cadascú a casa seva", ha recalcat.

També ha puntualitzat que "no es tracta d'un llibre nacionalista, però sí nacional", i ha afegit que les úniques vegades que utilitza la paraula "nacionalisme" és "per parlar malament d'ell i criticar el nacionalisme espanyol". Ha explicat, a més, que en escriure aquest llibre la seva intenció no era arribar únicament als independentistes convençuts, sinó que "està pensat per arribar també a altres catalans que potser ni tan sols es reconeixen com sobiranistes i que parlen en castellà" o en altres llengües.

"Jo sóc partidari -ha dit- d'una nació catalana que sempre estigui en construcció, perquè això permet incorporar noves realitats, i no com el projecte nacional espanyol, que està acabat i tancat." Ha defensat, en aquest sentit, la necessitat que a Catalunya es "fusionin" el sobiranisme històric "amb un altre sobiranisme que potser no sap que ho és" però que, no obstant això, "veu que Catalunya és una societat que té necessitat de disposar d'un estat per millorar el seu benestar".

Després d'indicar que "jo no vull ser independentista, el que vull és ser independent" i, per tant, el seu desig no és ser tota la vida independentista, sinó únicament fins que Catalunya aconsegueixi la independència, Carod-Rovira ha agraït al líder del PPC, Daniel Sirera, que "em faci propaganda del meu llibre", en haver sol·licitat la seva destitució com a conseller per haver demanat la independència.
Anar al contingut