Barcelona

La Generalitat es planteja fer pagar un impost per l'ús de les bosses de plàstic

L'ús de les bosses de plàstic als supermercats preocupa cada cop més. Són materials que suposen el 2% dels residus municipals de Catalunya i que tenen un component contaminant que alguns reclamen reduir. En resposta a aquestes demandes hi ha cadenes de supermercats que promocionen l'estalvi d'aquestes bosses, i en diversos països europeus ja han impulsat mesures per reduir-ne l'ús. Ara, la Generalitat de Catalunya també ha pujat a aquest carro i es planteja fixar un impost que gravi el consum de bosses de plàstic.

Actualitzat
Aquesta és la mesura que pren més força d'entre les que el Departament de Medi Ambient té sobre la taula per reduir l'ús de bosses de plàstic. Les alternatives al gravamen per utilitzar bosses passaria per prohibir la distribució gratuïta de bosses de plàstic o tornar al consumidor el cost de la bossa de plàstic que no utilitzi tenint en compte el volum de la seva compra. Aquesta mesura ja la va adoptar la cadena de supermercats Bon Preu.

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ja ha encarregat un estudi per conèixer les alternatives jurídiques i econòmiques de què disposa la Generalitat per aconseguir reduir el consum indiscriminat de bosses de plàstic a la comunitat. La sol·licitud d'aquest informe s'ha realitzat de manera paral·lela a les negociacions que hi ha en curs entre l'Agència i les cadenes de distribució alimentària per aconseguir disminuir el consum de les bosses de plàstic, que en l'actualitat es distribueixen de manera gratuïta en la gran majoria de comerços. Aquests productes de plàstic suposen aproximadament el 2% dels residus municipals que es produeixen a Catalunya, on cada setmana es consumeixen uns deu milions de bosses.

La intenció de totes aquestes polítiques és reduir el consum de bosses de plàstic en un 30% per l'any 2009 i en un 50% pel 2012. Per això, l'ARC també creu convenient firmar un conveni d'abast estatal en aquest sentit, si bé comença a valorar la possibilitat d'impulsar canvis legislatius que li permetin arribar als objectius del seu programa de gestió de residus municipals de Catalunya 2007-2012.

Diversos països i ciutats del món, com Austràlia, Irlanda o França, ja estan adoptant mesures per frenar-ne el consum i fomentar-ne la reutilització.
Anar al contingut