Barcelona

Multes i treballs per a la comunitat en els primers judicis ràpids per conduir sense carnet

Deu dels prop de quaranta conductors que en les últimes hores han estat enxampats a Catalunya per conduir sense carnet ja han estat condemnats segons la reforma del Codi Penal que tipifica aquesta conducta com a delicte. Els conductors afrontaven penes de fins a 6 mesos de presó, però com que no tenien antecedents, el fiscal ha demanat la pena mínima i els infractors l'han acceptada. Tots ells s'han avingut a pagar una multa de 1.440 euros i realitzar 20 dies de treballs en favor de la comunitat. Això sí, si reincideixen, sí que s'enfrontarien amb penes reals d'entre 3 i 6 mesos de presó.

Actualitzat

Aquest divendres han començat a declarar davant del jutge els primers conductors que han estat enxampats conduint sense carnet. Dels 13 conductors que havien de comparèixer davant del jutge, dos no s'hi han presentat, i un altre era un immigrant que no tenia la documentació en regla. Tot plegat, en el marc d'uns judicis ràpids que han obligat a reorganitzar els jutjats de guàrdia i establir un màxim de 15 judicis diaris, en previsió de l'augment del volum de feina.

De moment, el nombre de conductors enxampats a les carreteres catalanes s'ha elevat a prop d'una quarentena, la major part a la ciutat de Barcelona -a càrrec de la Guàrdia Urbana- o bé a carreteres i autopistes del país -en aquest cas, competència dels Mossos d'Esquadra-.

Fora de Catalunya, una de les sancions més elevades ha estat per a un noi gallec de 18 anys, que ha reconegut que conduïa sense permís per una urbanització de Pontevedra. En el judici ràpid, el fiscal, considerant que el detingut no havia circulat de forma temerària, no ha demanat presó per al jove. En acceptar el càstig, se li ha reduït un terç la pena que demanava la fiscalia. Amb tot, el jutge li ha imposat 1.800 euros de multa i 27 dies de treballs en benefici de la comunitat.

Més de 5.000 conductors sense carnet

El desembre passat es va aprovar una reforma del Codi Penal en matèria de seguretat viària que tipifica com a delicte algunes conductes perilloses al voltant d'aquest fet, com l'excés de velocitat, conduir sota els efectes de l'alcohol o les drogues o fer-ho sense tenir el carnet. I després de cinc mesos de moratòria en aquest últim supòsit, la norma ha entrat en vigor l'1 de maig.

Es calcula que a Catalunya hi ha més de 5.000 persones que condueixen sense carnet, i 300.000 a tot Espanya. L'enduriment del Codi Penal farà que arribin molts més casos als jutjats, i ja es tem pel col·lapse. De moment, s'han limitat a quinze per dia els infractors que declararan als tres jutjats de guàrdia de Barcelona.

La Direcció General de Trànsit confia en l'efecte dissuasiu de la reforma del Codi Penal en matèria de seguretat viària, i recorda que en cap cas s'ha de confondre el fet de conduir sense tenir carnet amb no portar-lo a sobre o tenir-lo caducat, que es considera una falta lleu i no un delicte.

Un jutge deixa en llibertat dos homes tot i conduir de manera temerària

Coincidint amb les primeres dades d'infractors per conduir sense carnet des de la reforma del Codi Penal, el titular del jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona ha pres declaració a dos homes que conduïen a gran velocitat per la ciutat, derrapant amb el cotxe i posant en perill els vianants i altres cotxes, però els ha deixat en llibertat sense càrrecs.

El magistrat considera que no hi ha cap prova que acrediti que van circular a més de seixanta quilòmetres per hora respecte a la velocitat permesa ni que superessin els límits d'alcoholèmia, que són els dos requisits necessaris, segons el jutge, per imputar-los el delicte contra la seguretat del trànsit.

Els dos homes conduïen un Chevrolet que un concessionari els havia deixat provar a Pedralbes. Van derrapar en diversos passos de vianants quan hi havia gent a punt de creuar, van obligar diversos cotxes a frenar bruscament i van circular a gran velocitat per l'avinguda Pearson i pels carrers Abadessa Olzet i Panamà. Finalment un dels vehicles es va incendiar enmig de la via pública.

Anar al contingut