Arrasate

Garzón ordena presó incondicional per a l'alcaldessa d'Arrasate per haver col·laborat amb ETA

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha ordenat presó incondicional per a l'alcaldessa d'Arrasate, d'ANV. Inocencia Galparsoro està acusada dels presumptes delictes de col·laboració en organització terrorista i vulneració de la suspensió d'activitats d'Acció Nacionalista Basca. El jutge ha atès, d'aquesta manera, la petició de la fiscalia. El mateix Garzón va dictar el 8 de febrer passat la suspensió d'activitats. Per ordre del mateix jutge, la policia ha escorcollat les oficines de l'ajuntament d'Arrasate, d'on s'ha endut còpies de tots els documents relacionats amb ANV, gravacions dels plens i els textos de les mocions aprovades.

Actualitzat

Inocencia Galparsoro ha comparegut aquest dimecres davant de Garzón com a imputada per un possible delicte d'associació il·lícita, per un altre de desobediència civil i perquè el jutge considera que hauria incomplert la suspensió d'activitats d'ANV que el mateix magistrat va dictar el 8 de febrer. En la resolució judicial, el jutge argumenta que Galparsoro s'ha implicat en el desenvolupament de l'estratègia comuna per contribuir als objectius d'ETA. També considera que l'alcaldessa ha vulnerat "expressament" la suspensció d'ANV. Per tot plegat, l'alcaldessa ingressa a la presó de Soto del Real.

La citació va arribar divendres en el marc del sumari que el titular del jutjat central d'instrucció número 5 porta a terme contra diversos membres d'ANV per delictes d'integració en organització terrorista. Fonts jurídiques han assegurat, per la seva part, que la citació parteix de les "últimes actuacions" que ha protagonitzat l'alcaldessa d'Arrasate.

La suspensió d'activitats prohibia als membres de la formació abertzale fer activitats polítiques més enllà de les institucionals. Garzón considera que Galparsoro, en el ple d'Arrasate que va rebutjar la moció contra ANV, va parlar en nom del seu partit, fet que aniria més enllà de la seva responsabilitat com a alcaldessa.

Acompanyada de diversos regidors del seu Ajuntament, Galparsoro va participar en una roda de premsa a Sant Sebastià el 23 d'abril i va afirmar que ANV no donaria suport a les mocions "ètiques" consensuades pel PSE i el PNB en les quals es demanava la dimissió dels diversos càrrecs d'ANV si no condemnaven la violència.

Arrasate-Mondragón és la localitat d'on era l'exregidor socialista Isaías Carrasco, l'última víctima mortal d'ETA. Aquest Ajuntament va rebutjar una moció de condemna del terrorisme presentada pel PP. A més, el PNB i Aralar van impedir que prosperés una moció de censura contra la mateixa alcaldessa d'Arrasate ara imputada, que no va condemnar l'assassinat de Carrasco.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut