Brussel·les

La Unió Europea obre les portes a l'adhesió de Sèrbia, dos mesos després de la independència de Kosovo

Sèrbia ha fet un pas històric cap a la futura adhesió a la Unió Europea. Els 27 han firmat aquesta tarda un acord d'associació i estabilització amb Sèrbia. Després d'intenses negociacions, marcades pel veto dels govern belga i holandès, finalment el viceprimer ministre serbi ha estat l'encarregat de firmar el pacte amb la presidència eslovena de torn. Amb aquest gest, els 27 han obert les portes al president proeuropeu de Sèrbia, Boris Tadic, però l'adhesió definitiva continua condicionada a la col·laboració de Belgrad en l'entrega dels criminals de guerra al Tribunal Penal per l'Antiga Iugoslàvia.

Actualitzat

La presidència de torn eslovena no ha volgut esperar ni un minut per donar una notícia desitjada pels 27 des de fa mesos: la Unió Europea ha obert formalment les seves portes a Sèrbia.

Els Països Baixos i Bèlgica han aixecat finalment el veto i han acceptat que els 27 firmin amb Sèrbia un acord d'associació i estabilització, el primer pas cap a la futura adhesió. Els 27 intenten fer oblidar als serbis que la majoria d'estats membres han reconegut la independència de Kosovo i fan un gest a favor dels partits proeuropeistes de cara a les eleccions legislatives del dia 11 de maig.

Per a Sèrbia és un pas històric, però els 27 ja han advertit que l'acord d'associació no entrarà en vigor si no hi ha una col·laboració completa amb el Tribunal de la Haia, que jutja els crims a l'antiga Igoslàvia, en altres paraules, la detenció dels fugitius Radko Mladic i Radovan Karadzic.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut