Barcelona

La Taula Nacional de la Sequera no aconsegueix acords sobre la interconnexió de xarxes

La Taula Nacional de la Sequera, que s'ha constituït aquest dilluns, està integrada per una seixantena de representants del govern, grups parlamentaris i agents socials i territorials de diversos àmbits, entre ells els presidents de les comunitats de regants de tot Catalunya. L'objectiu d'aquest òrgan és analitzar la situació de sequera que pateix Catalunya i fer un seguiment de les mesures que s'adoptin per fer-hi front. En aquest marc, la primera reunió de la Taula ha servit per explicar les mesures aplicades fins ara i per constatar, una vegada més, les discrepàncies sobre la interconnexió de xarxes.

Actualitzat

La creació de la Taula es va aprovar fa menys de quinze dies al Parlament i l'objectiu del govern català és que, un cop superat l'actual episodi de sequera, es converteixi en la Taula Nacional de l'Aigua, per debatre el model de gestió d'aquest recurs.

Amb aquesta finalitat, la Taula està presidida pel conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i compta amb una seixantena de representants del govern, grups parlamentaris i agents socials i ambientals com enginyers, entitats ecologistes, sindicats i els presidents de totes les comunitats de regants de Catalunya. L'única absència a l'acte de constitució ha estat la del president de l'Esquerra de L'Ebre, que no hi ha assistit.

La valoració positiva del conseller

Les tres hores que ha durat la primera reunió de la taula no han servit per acostar posicions respecte els temes més polèmics de la gestió de la sequera. El conseller  ha reconegut les divergències sobre el projecte d'interconnexió dels sistemes Consorci de Tarragona i Aigües Ter-Llobregat, però ha insistit que no es reduirà el cabal de l'Ebre.

Baltasar també ha remarcat que aquesta és una taula "molt complexa i nombrosa" però n'ha fet una lectura positiva, ja que que l'aportació de tants agents diferents només pot suposar "un molt bon resultat".

Les reclamacions d'ERC  ICV

Els socis del govern continuen insistint que volen garanties que la prolongació del minitransvasament serà temporal. Els republicans reclamen una "desconnexió" de la interconnexió quan ja no faci falta, mentre que ICV reconeix que té "un "problema de credibilitat", ja que algun grups afins a la formació no es creuen que la mesura serà reversible.

L'oposició, decebuda

Ben diferent ha estat la valoració dels partits de l'oposició. CiU, PP i C's continuen denunciant la poca credibilitat del govern de la Generalitat pel que fa a la política de gestió de l'aigua.

El diputat de la federació nacionalista, Ramon Espadaler, que ha declarat que havia anat a la reunió "escèptic" i n'ha sortit "decebut", ja que no se li ha donat resposta a cap de les seves preguntes. Des del PP han criticat que darrere aquesta Taula el govern català intenti avalar decisions  que "segurament ells mateixos no comparteixen", i Albert Rivera, de Ciutadans, aposta per crear una subcomissió parlamentària i no una taula que només s'ocupa de temes puntuals.

Anar al contingut