Madrid

Sanitat garanteix que ja es pot consumir oli de gira-sol sense problemes

El Ministeri de Sanitat i Consum ha deixat sense efecte la recomanació d'evitar el consum d'oli de gira-sol i ha afegit que tot l'oli que aquest dilluns està a la venda als establiments de distribució no procedeix d'Ucraïna. El Ministeri ha informat que les autoritats sanitàries i els responsables del sector han conclòs de forma satisfactòria el procés de recollida i reposició del producte amb totes les garanties a la cadena de distribució. El Ministeri va recomanar divendres passat que no es consumís oli de gira-sol després que se sabés que hi havia una partida procedent d'Ucraïna contaminada amb hidrocarburs. Precisament els empresaris de marques que produeixen tot el seu producte des d'aquí s'havien queixat de com els havia perjudicat l'alerta del govern.

Actualitzat

Ja es pot consumir oli de gira-sol amb tota tranquil·litat. Aquest diumenge a la nit, el Ministeri de Sanitat va retirar la recomanació d'evitar-ne el consum. Assegura que el producte contaminat s'ha tret de la cadena de distribució i l'oli que es trobarà aquest dilluns als comerços no prové d'Ucraïna. El producte que està a la venda, doncs, ofereix totes les garanties de qualitat i seguretat per als consumidors.

Durant el cap de setmana, les autoritats sanitàries i els responsables del sector han treballat conjuntament per treure l'oli de gira-sol contaminat del mercat i posar-hi les marques lliures de sospita.

La decisió de desaconsellar-ne el consum va crear confusió entre els consumidors i va enfurismar els productors, que van criticar la mesura per exagerada i asseguren que els ha provocat importants pèrdues econòmiques. Les associacions de consumidors, en canvi, creuen adequada l'actuació del ministre, però li retreuen manca d'informació.

En qualsevol cas, el Partit Popular ha demanat que el Ministre de Sanitat doni explicacions al Congrés dels Diputats. El ministre Bernat Soria ha confirmat que compareixerà a petició pròpia. Aquest dilluns, però, ho farà en roda de premsa.

L'alerta va arribar divendres a través del Ministeri de Sanitat. Hores abans, França havia advertit de la presència, en països de la Unió Europea, d'una partida d'oli de gira-sol contaminat per hidrocarburs que provenia d'Ucraïna. Tot i la recomanació, el ministre Bernat Soria s'afanyava a tranquil·litzar els consumidors. La toxicitat del producte, va dir, era mínima i no representava cap perill per als que n'haguessin ingerit.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut