Madrid

Sanitat crida ara a la calma després de recomanar no consumir oli de gira-sol per una partida contaminada

El Ministeri de Sanitat crida ara a la calma després d'haver recomanat no consumir oli de gira-sol. El motiu és que s'ha detectat una partida d'oli procedent d'Ucraïna que estaria contaminada i que hauria arribat a Espanya, França, Holanda, Itàlia i la Gran Bretanya. Malgrat l'alerta, el Ministeri assegura que no hi ha risc per a la salut i que dilluns anunciarà quines marques d'oli de gira-sol queden exemptes de l'alerta perquè no tenen cap risc d'estar contaminades. Mentrestant, l'oli de gira-sol s'ha retirat dels prestatges dels supermercats fins que s'aclareixi què ha passat.

Actualitzat

A més, la retirada s'ha fet de forma "voluntària per part de les empreses" després d'un acord entre distribuïdors, productors i establiments. Així ho ha assegurat el president de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), Félix Lobo. Lobo s'ha reunit amb deu associacions de consumidors i ha dit que el Ministeri de Sanitat havia deixat "ben clares" les mesures adoptades davant l'aparició d'oli de gira-sol procedent d'Ucraïna contaminat per hidrocarburs.

De la seva banda, des de les associacions de consumidors, la presidenta del Consell de Consumidors i Usuaris (CCU), Francisca Sauquillo, ha donat suport a les mesures de Sanitat, "perquè per sobre de tot hi ha el dret de preocupació per part dels consumidors". Això sí, consideren "contradictori" el fet que el Ministeri recomani que no es consumeixi oli de gira-sol i, alhora, afirmi que no hi ha risc per a la salut.

Fins i tot, FACUA-Consumidors en Acció ha recomanat als consumidors no prendre oli de gira-sol perquè "hi ha un risc per a la salut" i ha criticat l'executiu espanyol assegurant que "no es pot dir a milions de persones que deixin d'utilitzar un producte alhora que s'informa que no hi ha risc.

De fet, dels altres quatre països de la Unió Europea -França, Itàlia, Holanda i el Regne Unit- que han notificat la detecció d'oli contaminat, només a Espanya s'ha recomanat abstenir-se de consumir-ne. L'entrada d'oli ucraïnès s'ha paralitzat a les fronteres. Segons la informació de què disposa Brussel·les, les partides del producte contaminades amb olis minerals van sortir d'Ucraïna amb destí a la Unió Europea el 23 de febrer. A tots aquests països s'ha procedit a retirar el producte dels supermercats.

El Ministeri ha anunciat que dilluns farà públiques quines marques d'oli de gira-sol queden exemptes de l'alerta perquè no tenen cap risc d'estar contaminades.

Mentrestant, les empreses productores han qualificat de "desproporcionada" la mesura del Ministeri de Sanitat. Des de la companyia catalana Borges, el seu conseller delegat ha assegurat que el consum del seu oli de gira-sol és segur.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut