Alacant

Milers de persones es manifesten a Alacant per reivindicar la llengua i la cultura catalanes

Milers de persones s'han manifestat pel centre d'Alacant per reivindicar la llengua i la cultura catalanes i la recepció de TV3 a les comarques del sud del País Valencià. La marxa, que rememorava la batalla d'Almansa, que ha aplegat 10.000 persones segons l'organització i 6.000 seogns la policia, ha començat una hora més tard del previst, però s'ha pogut fer amb la gent que venia amb un tren d'Òmnium Cultural, que, batejat amb el nom de "Jaume I" i procedent de Barcelona ha portat 300 persones fins a la capital alacantina, tot i que ha arribat amb quatre hores de retard per una avaria. La maxa té un final musical amb les actuacions de La troba Kung-fú, La Gossa Sorda i Antònia Font, entre d'altres.

Actualitzat

La manifestació que commemorava la derrota de les tropes de Carles d'Àustria contra els borbònics de Felip V a Almansa el 1707 s'ha traslladat aquest any a Alacant. El motiu era reivindicar la reobertura del repetidor de la Carrasqueta, que va ser clausurat pel govern valencià, a més de defensar la llengua i la cultura catalanes.

Fa un any, 300 persones van pujar a la Carrasqueta, a Xixona, i van evitar el tancament del repetidor, però mesos després el govern hi va entrar de nit amb autorització judicial i per sorpresa, i va fer efectiu el tancament sense trobar-hi resistència. Des de llavors, no es rep el senyal de TV3 a les comarques del sud del País Valencià, des d'Alcoi fins a Guardamar.

La manifestació, que ha congregat milers de persones i ha començat a les set de la tarda, ha estat una mobilització festiva i multitudinària, segons ha afirmat els organitzadors, Acció Cultural del País Valencià, que han convocat la marxa "en homenatge a la resistència d'Alacant". La manifestació ha tingut una forta presència dels líders catalans d'Esquerra Republicana a més de dirigents de la formació al País Valencià.

La marxa reivindicativa del "Jaume I" es veu frenada per una avaria

Amb els lemes "Volem TV3" i "Alacant sí", Òmnium Cultural i l'Obra Cultural Balear també s'han volgut sumar als actes organitzats per Acció Cultural del País Valencià, i és per això que a les deu del matí ha sortit de Sants un Euromed contractat per l'entitat catalana amb el nom de "Jaume I". La marxa reivindicativa en tren, però, s'ha vist frenada a Xàtiva a causa d'una avaria.

Des de les dues de la tarda i fins a quarts de sis, les 300 persones que portava el tren s'han hagut d'armar de paciència, mentre els operaris de Renfe resolien un problema a la catenària perquè poguessin arribar a temps a la manifestació per reclamar la reobertura dels repetidors de TV3 a la zona, a banda de commemorar la batalla d'Almansa. Finalment, a les set de la tarda els passatgers del "Jaume I" s'han pogut sumar a la resta de manifestants.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut