Madrid

Catalunya lidera l'augment de l'atur a Espanya el primer trimestre de 2008

La desacceleració econòmica espanyola es deixa sentir en els registres de desempleats i en la destrucció de llocs de treball. Les llistes de l'atur es van engreixar durant el primer trimestre de l'any amb 246.600 persones, dels quals 74.600 van ser com a conseqüència de la desaparició d'ocupacions. Tot plegat va fer pujar l'atur més d'un punt, fins al 9,6%, la taxa més alta en els últims tres anys. Catalunya, amb 39.000 nous aturats i 12.800 llocs de treball perduts, és la comunitat autònoma que lidera aquest increment. Els sectors de la construcció i serveis són els més afectats.

Actualitzat
El nombre de persones que s'han acostat fins a una oficina d'ocupació per registrar-se a l'atur s'ha disparat en els últims tres mesos. A Catalunya, el primer trimestre de l'any, hi ha hagut 39.000 persones més aturades. Això fa que actulament el total de persones sense feina s'aproximi a les 300.000, és a dir, un 7,6% de la població activa. Al conjunt de l'estat aquesta taxa és del 9,6%, i ara hi ha més de 2.174.200 parats. Ens hem de remuntar al tercer trimestre de 2004 per trobar un nombre superior de persones apuntades a l'atur. L'increment de l'últim trimestre és de gairebé 250.000 persones.

Si hi ha un sector que ha vist com més augmentava l'atur, aquest és el de la construcció. Durant l'últim trimestre hi ha hagut un 32% més de persones que s'hi han quedat sense feina. Un percentatge que en l'últim any puja fins al 65%. També als serveis s'ha registrat un agument important de parats, en concret un 13%. La pujada a la indústria ha estat del 20%. I pel què fa a l'agricultura és l'únic sector on l'atur ha baixat en 2.300 persones.

Una altra dada preocupant és la que diu que el nombre de llars on tothom està sense feina s'ha doblat en un any. D'altra banda, són els immigrants els que pateixen més l'augment de l'atur. El 40% dels nous aturats aquest trimestre són immigrants.

Atur estacional


La valoració de les dades feta pel Ministeri d'Economia i Hisenda reconeix que les xifres "no són bones", tot i que, diuen, estan d'acord amb l'escenari econòmic previst pel govern. El ministeri recorre al caràcter estacional de l'atur en aquest període de l'any per justificar l'augment registrat i posa èmfasi en la qualitat de l'ocupació. Els assalariats amb contractes indefinits van augmentar en 509.500 persones l'últim any, mentre que aquells amb contracte temporal es van reduir en 206.500 persones.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut