Madrid

Busquen més partícules radioactives d'Ascó després de saber-se que van arribar a una empresa de la Selva del Camp

Als voltants de la central d'Ascó continuen les inspeccions per trobar partícules radioactives. Els tècnics pentinen la zona i també analitzen l'empresa on dimarts es van detectar residus contaminants en un camió de ferralla que havia sortit de la central. Mentrestant, avui s'han fet les proves radiològiques als alumnes d'una escola de Torroella de Montgrí que van visitar la planta al febrer. En tots els casos, els resultats han donat negatiu.

Actualitzat
Hidesa és l'empresa que s'encarrega de la gestió final dels residus metàl·lics no radioactius de la central nuclear d'Ascó. Aquí va ser on dimarts a la tarda es van detectar partícules contaminants en un camió que portava ferralla des d'Ascó. La contaminació radioactiva es va detectar quan el camió va passar pel detector de radiació d'aquesta empresa de la Selva del Camp.

Les partícules contaminades, amb presència de cobalt 60, es van posar en 4 bosses que ja s'estan analitzant. El Consell de Seguretat Nuclear ha classificat aquest fet, i de manera provisional, com a nivell 1 de l'escala internacional de successos notificables. Des del Consell s'insisteix que no hi ha cap risc per a la població.

Aquest matí, tècnics del Consell de Seguretat Nuclear continuaven buscant als voltants de la central noves partícules radioactives com les que van trobar en aquesta zona al costat del riu, i treballen amb la hipòtesi que també haurien caigut dins del riu i que no es trobaran.

Els municipis de l'àrea d'influència de la central d'Ascó estan estudiant l'impacte econòmic que han causat en la zona les incidències de la nuclear, per demanar responsabilitats. El Consell de Seguretat ja ha començat a tramitar l'expedient sancionador a l'empresa, i es preveu que serà la sanció més important que s'ha posat mai a Espanya.

Proves a l'IES de Torroella

Mentrestant, una trentena d'alumnes i quatre professors de l'IES de Torroella de Montgrí s'han sotmès a les revisions per descartar cap tipus d'afectació per la visita que van fer el passat 13 de febrer a la central nuclear d'Ascó. Només 33 dels 48 alumnes i 4 professors que van visitar Ascó s'han sotmès a les proves radiològiques, que en tots els casos han donat negatiu. Alguns dels alumnes de primer i segon de batxillerat que no van participar en la visita, però anaven en el mateix autocar, també s'han fet aquestes revisions, que són voluntàries, per seguretat. Segons un dels professors que els ha acompanyat, tant el centre com els pares lamenten que no se'ls hagi informat fins fa poc.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut