Barcelona

ERC participarà en la manifestació contra el minitransvasament de l'Ebre del 18 de maig

ERC participarà en la manifestació que la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha convocat pel 18 de maig contra el minitransvasament de l'Ebre a Barcelona. La comissió permanent del partit republicà ha acordat també traslladar al govern català la possibilitat que plantegi davant el de l'Estat una via alternativa de finançament de la canonada de més de 60 quilòmetres que ha d'instal·lar-se per interconnectar temporalment les conques de l'Ebre i del Ter-Llobregat. Per la seva part, ICV a les Terres de l'Ebre donarà llibertat a la seva militància perquè assisteixi o no a la manifestació.

Actualitzat

ERC vol que les obres es paguin amb recursos del Fons de Contingència de l'Estat, que "precisament està previst per afrontar situacions d'emergència com la que presenta Catalunya per la forta sequera" i la falta de recursos hídrics suficients. Per ERC, aquesta via de finançament és preferible a la d'incloure el cost de les obres d'instal·lació de la canonada, calculat en uns 180 milions d'euros, en les inversions que l'Estat ha de destinar a obres d'infraestructures a Catalunya durant els pròxims anys i que estan previstes en la disposició addicional tercera de l'Estatut.

Al marge de la polèmica pel finançament d'aquestes obres, la direcció d'ERC ha valorat positivament que en el decret-llei del govern que preveu la instal·lació de la canonada "es fixi un límit quantitatiu" al transvasament de 50 metres cúbics per dia. Esquerra també ha considerat positiu que el decret reconegui "la temporalitat i excepcionalitat" de la mesura, ja que determina que cessi la conducció d'aigua tan d'hora com entri en funcionament la planta dessaladora del Prat.

Aquesta acceptació del decret-llei no impedirà, no obstant això, que la direcció d'ERC assisteixi a la manifestació contra el transvasament temporal que ha convocat la Plataforma en Defensa de l'Ebre pel 18 de maig. Segons la portaveu Marina Llansana, la direcció d'ERC "estarà representada" en la manifestació mitjançant la presència de "càrrecs territorials amb responsabilitats orgàniques" en el partit, ja que "Esquerra dóna suport a la gent de les Terres de l'Ebre" i "no ha variat la seva postura contrària als transvasaments". Aquest suport, ha explicat, no suposa un impediment per "reconèixer" que Catalunya "pateix una situació d'emergència amb la sequera", la qual cosa obliga a adoptar "mesures excepcionals sobre les quals ERC reclama garanties molt estrictes de temporalitat i excepcionalitat".

ICV dóna llibertat per assistir o no a la manifestació

La direcció d'ICV a les Terres de l'Ebre donarà llibertat a la seva militància perquè assisteixi o no a la manifestació que la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha convocat el pròxim 18 de maig contra la prolongació del minitransvasament a Barcelona. El president d'ICV a les Terres de l'Ebre i regidor a Tortosa, Jaume Forcadell, ha apuntat que els ecosocialistes de les Terres de l'Ebre "sempre" han estat en les manifestacions de la PDE, encara que ha dit que està a l'espera de conèixer el lema de la marxa per prendre una decisió.

En aquest sentit, ha afirmat que els militants i càrrecs d'ICV en aquesta zona "no han de demanar permís" per assistir a la protesta, però ha recordat que els ecosocialistes de l'Ebre no comparteixen al cent per cent la crítica que fa aquesta plataforma de la gestió hídrica del govern català. En aquest sentit, ha puntualitzat que ICV de les Terres de l'Ebre s'ha oposat al transvasament del Segre o a la prolongació del minitransvasament de l'Ebre, però que sí que dóna suport total a les polítiques de reutilització, dessalinització i estalvi d'aigua que ha impulsat el govern tripartit en aquests últims anys.

Per tot això, ICV de l'Ebre està a l'espera de conèixer el lema de la manifestació, encara que Forcadell ha recalcat que "els militants i els càrrecs que representen l'organització d'ICV tenen llibertat" per assistir a la concentració. De fet, diversos membres d'ICV de les Terres de l'Ebre van assistir a l'assemblea general que va realitzar la PDE a Tortosa.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut