Ascó

Tècnics del Consell de Seguretat Nuclear comencen les inspeccions a l'exterior de la central nuclear d'Ascó

Tècnics del Consell de Seguretat Nuclear inspeccionen des d'avui l'exterior de la central nuclear d'Ascó, després que ahir el titular de la planta va informar de la detecció de noves partícules dins de l'emplaçament. En concret, s'han realitzat comprovacions en la zones de visites, per on van passar al voltant de 250 alumnes de cinc escoles i dos centres universitaris entre el mes de novembre de l'any passat i abril d'aquest any. Eugeni Vives, portaveu de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, ha assegurat que "no s'ha localitzat ni una sola partícula" en aquesta zona, com tampoc a l'exterior de la planta que avui s'ha pentinat. El Defensor del Poble ha obert una investigació i ERC ha demanat la compareixença de la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear.

Actualitzat

La inspecció, que continuarà diverses setmanes, es realitza amb un vehicle tot terreny equipat amb un aparell del Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques, organisme que depèn del Ministeri d'Educació i Ciència. En total, es cobrirà un radi aproximat d'un quilòmetre i mig al voltant de l'edifici de la central nuclear, que inclou carreteres i fins i tot camps sembrats, per si es localitzessin noves partícules susceptibles de ser radioactives.

Si se'n trobessin, es continuaria la inspecció, mentre que es donaran per finalitzats els treballs si es comprova que els terrenys que envolten el perímetre exterior de la planta atòmica estan nets.

El Defensor del Poble obre una investigació

El Defensor del Poble ha obert una investigació de caràcter informatiu per l'incident del mes de novembre passat a la central nuclear d'Ascó, a causa de "l'alarma social causada". El Defensor ha demanat al CSN la remissió urgent de dos informes sobre les circumstàncies que consideri rellevants, la descripció dels fets, les mesures ja adoptades i les que proposarà, incloses les dirigides a depurar responsabilitats i sancionar possibles infraccions, com l'ocultació d'informació.

"Pel que sembla -afegeix la nota-, el CSN ha qualificat el primer incident com un dels més greus a les centrals nuclears a Espanya, per un escapament radioactiu de certa entitat a Ascó, del qual l'empresa propietària de la central ha informat tard l'organisme regulador (diversos mesos després), d'una manera incompleta i deficient."

ERC demana la compareixença de la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear

ERC, per la seva banda, ha sol·licitat la compareixença de la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear, Carmen Martínez Ten, davant la comissió d'Economia del Parlament perquè informi de l'abast de la fuita radioactiva del mes de novembre passat a la central nuclear d'Ascó.

Segons indica en un comunicat la diputada d'ERC Marta Cid, "l'opacitat" que hi ha hagut a l'hora d'informar sobre "un tema tan delicat com és una fuita radioactiva d'una central nuclear" obliga a reclamar que "els màxims responsables en vinguin a donar explicacions davant del Parlament de Catalunya". La petició de compareixença davant el Parlament ha estat aprovada amb els vots favorables del PSC i d'ICV-EUiA, a més d'Esquerra Republicana.


Anar al contingut