Barcelona

La història real d'una assassina d'infants guanya el premi literari dels Mossos

Enriqueta Martí Ripollès, coneguda per "La vampira del carrer Ponent", va ser l'ànima d'una llegenda negra a la Barcelona del 1912. Prostituta, alcavota, estafadora, lladre, pidolaire, segrestadora i assassina, es va dedicar a matar criatures per aprofitar-ne la sang, el greix, els ossos i les vísceres per elaborar ungüents i cataplasmes que venia a gent rica com a medecines i cosmètics. En la seva història es basa "La mala dona", el llibre que ha guanyat la primera edició del premi literari Crims de Tinta, organitzat pel Departament d'Interior i RBA Llibres. L'autor, Marc Pastor, és agent de la policia científica dels Mossos.

Actualitzat
"La mala dona", que publicarà l'editorial La Magrana, combina els gèneres històric i negre amb les dosis justes de documentació i fantasia. Un total de 35 volums optaven al guardó, dotat amb 25.000 euros i que serà lliurat el Dia de les Esquadres, el 24 d'abril.

La protagonista dels fets reals segrestava fills de prostitutes, delictes que ningú no gosava denunciar. Un inspector, Moisès Corvo, i el seu ajudant, Juan Malsano, voldran arribar al fons del cas malgrat les pressions de les classes dominants perquè tot quedi igual. La investigació els portarà per un prostíbul de luxe, el Xalet del Moro, i el Casino de l'Arrabassada, que serveix de tapadora d'un negoci de corrupció de menors.

L'autor, un criminòleg

Marc Pastor (Barcelona, 1977), és diplomat en Criminologia i Política Criminal i treballa a la policia científica dels Mossos d'Esquadra. Ha publicat "Montecristo" (Proa, 2007), novel·la d'aventures bèl·liques que comparteix món i alguns personatges amb "La mala dona".

Pastor ha explicat que va sentir la història d'Enriqueta Martí fa quatre anys en un programa de ràdio i l'ha comparada amb altres casos de més ressò. "Aquí es tendeix a tapar part de la nostra història i no convertir-la en llegenda com ha passat amb el Jack l'Esbudellador de Londres".

El I Premi Crims de Tinta s'ha concedit aquest any coincidint amb el 25è aniversari del Cos de Mossos d'Esquadra.
Anar al contingut