Tortosa

Regants i agricultors de l'Ebre s'oposen frontalment al minitransvasament

El trasllat d'aigua de l'Ebre a Barcelona pot derivar en una nova "guerra de l'aigua". Unió de Pagesos ha insistit que no vol que la Generalitat toqui cap gota del Camp de Tarragona. Temen que els aqüífers de la zona resultin afectats per l'ampliació del minitransvasament fins a la capital catalana i ja han anunciat una mobilització massiva pel 10 de maig. Mentrestant, les comunitats de regants del delta de l'Ebre volen impedir que s'extregui aigua dels seus canals. Per la seva part, Iniciativa de les Terres de l'Ebre ha demanat la dimissió del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i amenaça de dimitir en bloc si tira endavant el minitransvasament de l'Ebre.

Actualitzat

En una assemblea, el sindicat agrari ha assegurat sentir-se enganyat pel govern català i decebut davant de la proposta d'interconnexió de xarxes. Unió de Pagesos reclama que siguin tècnics independents a l'Agència Catalana de l'Aigua els que determinin com els afectarà l'allargament del minitransvasament de l'Ebre fins a Barcelona. El sindicat continuarà mobilitzant-se perquè no s'agafi aigua dels pous de Tarragona. Pel 10 de maig ja han previst fer una gran concentració per mostrar la seva disconformitat amb el primer vaixell amb aigua que ha de sortir del port de Tarragona el 15 de maig.

Els que també s'oposen a la mesura presa pels governs català i espanyol són les comunitats de regants del delta de l'Ebre, que no donen el consentiment perquè es capti aigua dels seus canals.

Les comunitats de regants desconeixen encara si tindran arguments jurídics per oposar-se a l'enviament d'una aigua que van cedir a Tarragona fa més de 25 anys. La interconnexió ha començat a tenir conseqüències polítiques. La Federació de l'Ebre d'Iniciativa per Catalunya demana la dimissió del conseller de Medi Ambient i que el partit surti del govern si s'executa el projecte. Si no és així, estriparan els carnets. Ho van anunciar aquest dimecres quan Francesc Baltasar es va salvar de la seva reprovació del Parlament.

El consell de govern de les Terres de l'Ebre va comprometre's a lluitar perquè sigui un transvasament puntual.

Mentrestant, aquest dimecres va començar al Delta la inundació dels arrossars, amb el neguit dels agricultors, perquè menys aigua significaria menys producció.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut