Barcelona

TMB retira els expedients als conductors d'autobusos, que acaben la vaga

La vaga dels conductors d'autobusos de Barcelona s'ha acabat, de totes totes. Un cop acceptat el preacord amb l'empresa pels dos dies de festa, l'últim escull que quedava era la retirada dels expedients oberts a una cinquantena de treballadors per actes de sabotatge. Els conductors havien condicionat la fi de la vaga a deixar sense efecte els expedients, i Tranports Metropolitans de Barcelona (TMB) s'ha compromès a fer-ho aquest dimarts al vespre. S'han acabat així 18 jornades de vaga i un conflicte que s'ha allargat més de cinc mesos.

Actualitzat

Els conductors d'autobusos de Barcelona han subscrit el principi d'acord assolit entre els sindicats i Transports Metropolitans de Barcelona, la matinada de dimarts, després d'hores de reunió. Ho han fet en una assemblea i amb una votació a mà alçada, que ha obtingut el suport majoritari.

Amb aquest principi d'entesa, els conductors han desconvocat la vaga indefinida però han mantingut els serveis mínims d'aquest dimarts. Arribat a aquest punt, calia tancar l'últim serrell: la retirada immediata de la cinquantena d'expedients que l'empresa que va obrir a treballadors que van participar en actes de vandalisme contra alguns autobusos, durant els serveis mínims.

TMB s'ha mostrat flexible i disposada a negociar expedient per expedient, però ha rebutjat d'entrada una "amnistia" general, cosa que ha acabat acceptant després d'hores d'estira-i-arronsa.

Segons ha informat TMB, els expedients en tràmit "quedaran paralitzats", mentre que els que ja estan tramitats mantindran les sancions imposades. L'empresa també tirarà endavant els procediments penals oberts contra els vaguistes per danys o agressions durant els serveis mínims. Entre els expedientats hi ha bona part dels membres del comitè d'empresa, que han avisat que es reserven l'opció d'obrir una via judicial perquè TMB els compensi econòmicament per les sancions imposades.

Aquest dimecres, per tant, els conductors tornaran a treballar amb normalitat. Els expedientats s'incorporaran al lloc de treball dijous, segons han informat des del comitè d'empresa.

Les dues parts s'han mostrat satisfetes per l'acord. Els sindicats UGT, CCOO, CGT i Actub -aquests dos últims, els convocants de la vaga- han destacat que la sortida al conflicte ha estat "raonable, positiva i lògica". I TMB ha remarcat que es normalitzen "les relacions laborals, greument pertorbades" per la vaga. La reducció de jornada de 25 minuts diaris pot significar, diu l'empresa, un incentiu per disminuir l'absentisme.

La CGT i Actub mantenen per aquest dimecres una manifestació pel centre de Barcelona, que ja no serà per reclamar millores, sinó per agrair l'esforç dels vaguistes i el suport que han rebut de diverses entitats i col·lectius.

Anar al contingut