Barcelona

Dur aigua de l'Ebre costarà uns 180 milions d'euros i es pagarà amb les inversions de l'Estatut

El projecte per allargar el minitransvasament de l'Ebre tindrà un cost aproximat d'uns 180 milions d'euros, que es finançaran amb el fons pactat amb l'Estatut per eixugar el dèficit d'infraestructures. L'habilitació de la canonada es complementarà amb una inversió de 24 milions d'euros en la modernització dels regadius del delta de l'Ebre. En els dos casos, les obres començaran al maig. Aquests són els detalls de l'acord per pal·liar els efectes de la sequera, que s'ha acabat de gestar en una reunió aquest dimarts a la tarda a Barcelona. Hi han participat el president de la Generalitat, José Montilla, i la ministra i el conseller de Medi Ambient. Elena Espinosa i Francesc Baltasar han donat els detalls de l'acord.

Actualitzat

Després de diverses desavinences, finalment tots dos executius han pactat allargar el minitransvasament de l'Ebre per abastir l'àrea de Barcelona. L'aigua només es podrà fer servir quan el govern català activi la fase d'emergència per sequera i amb l'autorització prèvia del govern espanyol mitjançant un decret llei. La prolongació del canal estarà en funcionament a la tardor.

La principal incògnita era el cost i finançament de la mesura. Tant la ministra com el conseller han esquivat inicialment la pregunta i s'han negat a donar una xifra concreta, però finalment Francesc Baltasar ha confirmat que girarà al voltant dels 180 milions d'euros. Baltasar ha negat que aquest cost suposi haver de renunciar a altres inversions necessàries, ha recordat que hi haurà un seguit de prioritats i que aquesta obra "en serà una".

Tant la ministra com el conseller han negat reiteradament que el projecte sigui un transvasament. "És una mesura provisional, amb caràcter d'emergència, que cap dels dos governs volem que sigui estable" i, a més, "no es traurà ni una sola gota d'aigua del riu Ebre", ha remarcat Baltasar. Elena Espinosa encara ha estat més taxativa quan ha dit que "si mantenim el cabal constant que tenim avui, no estem parlant de cap transvasament". Ha afegit també que "no es crea cap perjudici mediambiental".

La canonada farà uns 62 quilòmetres de llargada, i en la majoria del traçat anirà soterrada i seguint el traçat de l'autopista AP-7. Les obres començaran al maig.

Es modernitzaran més de 100.000 metres lineals de sèquia

Respecte a la modernització dels regadius, l'obra ja estava prevista amb anterioritat a la situació de sequera i el que s'ha decidit és avançar-la. Espinosa ha explicat que es desenvoluparà en dues fases. En la primera, se substituiran més de 26.000 metres lineals de sèquia, i en la segona, més de 76.000 metres. L'operació, que costarà 24 milions d'euros, permetrà estalviar uns 50 hectòmetres cúbics d'aigua "fins que entri en servei la dessalinitzadora del Prat". Les obres està previst que comencin l'1 de maig i tenen un termini d'execució de quatre mesos.

La ministra ha admès que per dur a terme l'actuació "és exigible un acord i un conveni amb els regants", i el conseller ha afegit que promouen una nova cultura de l'aigua que suposa una política "clara, oberta i transparent" amb ells.

Tots aquests detalls s'han fet públics en una roda de premsa que ha començat amb tres quarts d'hora de retard i que el 3cat24.cat ha seguit minut a minut.

Sobre l'aigua, també n'ha parlat el president Montilla amb el cap de l'oposició, Artur Mas, en la segona reunió que mantenen en vuit dies. Per segona vegada, però, no hi ha hagut acord. I és que Mas s'ha reafirmat en la necessitat de transvasar aigua del Roine per acabar amb el problema de la sequera i s'ha trobat, un cop més, amb l'oposició frontal de Montilla.

Anar al contingut