Girona

Tercera mobilització de protesta de regants i pagesos contra el transvasament del Ter

Els diferents projectes per abastir d'aigua les comarques de Barcelona continuen aixecant polèmica. Les comunitats de regants del baix Ter i els sindicats agraris Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders han convocat la tercera mobilització de protesta a les comarques de Girona per reclamar que s'aturi el transvasament d'aigua del riu Ter. Centenars de manifestants s'han concentrat a l'embassament del Pasteral, a la comarca de la Selva, per denunciar que el cabal del Ter s'ha reduït dràsticament en els últims mesos. El president de la comunitat de regants diu que l'ACA els dóna "zero litres per repartir entre tots".

Actualitzat

Amb el lema "Pel retorn de l'aigua al Ter", pagesos i ramaders s'han trobat a la presa del Pasteral, al poble de la Cellera, on arriba l'aigua del Ter procedent dels embassaments de Sau i Susqueda. És aquí on una part es deriva cap a l'àrea de Barcelona.

Volen aturar el transvasament del riu però també han denunciat que el volum d'aigua que es deixa circular pel Ter s'ha reduït dràsticament en els últims mesos, fins a arribar a un mínim de 0,3 hectòmetres cúbics. Els agricultors del baix Ter consideren aquesta xifra del tot insuficient per garantir la supervivència dels conreus. Per això han marxat fins al Pasteral, on han penjat pancartes en un dels ponts que creuen el riu.

Unes 300 persones han reclamat aigua per al Ter i han cridat consignes com "Baltasar i Llena, feu pena" en referència als consellers de Medi Ambient i Agricultura. També han criticat els polítics gironins, perquè diuen que no defensen prou els seus interessos. La protesta ha acabat amb una xiulada i un acte simbòlic d'enterrament del riu.

Un dels representants que ha valorat més contundentment la situació ha estat el president de la comunitat de regants, Salvador Gispert-Saüch Viader. Assegura que en l'última reunió amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es va donar l'aigua prevista a desembassar i és "zero litres a repartir entre les set comunitats de regants". Aquesta xifra, diu, impedeix la pervivència dels conreus. Viader acusa l'ACA d'imprevisió i afirma que la situació és límit.

La Plataforma de Defensa del Ter, que aplega ajuntaments i entitats, també ha donat suport a aquesta acció i anuncia que formalitzarà una denúncia contra l'ACA, perquè considera que incompleix la llei que ha de garantir un cabal mínim del Ter.

L'alternativa de l'Ebre pren forma

Mentrestant, els governs català i espanyol continuen treballant per donar una resposta a la sequera. La solució podria venir de l'Ebre. Els dos executius ultimen un acord per garantir el consum d'aigua de boca aprofitant el minitransvasament que ja existeix al riu. La idea és allargar-lo fins a Olèrdola resseguint l'AP-7. L'obra s'aprovaria per decret al Consell de Ministres i la intenció és que els treballs s'acabin abans de la tardor, just al límit abans que la zona metropolitana pogués entrar en situació d'emergència. El projecte, que encara té alguns serrells pendents, descarta el transvasament del Segre.

Aquesta mesura se sumaria a les que ja ha pres el govern, com les noves dessaladores, els bans de restricció i, l'última, la reutilització de l'aigua que surt de la depuradora del Llobregat.

Les pluges ajuden

No posen fi a la sequera, però les pluges que han arribat amb la primavera permeten anar conservant les reserves actuals i fins i tot recuperar una mica les reserves d'aigua als embassaments del país. Al conjunt de Catalunya, els pantans han guanyat amb les pluges de principis d'abril quatre centèsimes, del 21,13 al 21,17% de la seva capacitat, i al sistema Ter-Llobregat una mica menys.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut