Roma

Itàlia tanca la campanya amb Berlusconi de favorit

Final de campanya a Itàlia. Un vell conegut dels italians, Silvio Berlusconi, parteix com a favorit en totes les enquestes davant el centreesquerra de Walter Veltroni, que, en una decisió històrica, no es presenta en coalició. Les esperances de l'esquerra se centren en la discutida llei electoral italiana, que estableix, entre altres coses, que per poder governar cal obtenir la majoria a les dues cambres legislatives, al Congrés i al Senat. Veltroni espera convèncer els indecisos per imposar-se al Senat i barrar el pas a la coalició de Berlusconi.

Actualitzat
Últim dia de la campanya electoral italiana per a les eleccions legislatives que se celebraran diumenge i dilluns. Els principals contrincants en els comicis són l'exprimer ministre Silvio Berlusconi i l'alcalde de Roma, Walter Veltroni. Veltroni es presenta amb el seu partit de centreesquerra, el Partit Democràtic, i sense formar part de cap coalició, com mai havia passat abans al país. El seu rival, Berlusconi, ha rebutjat qualsevol debat cara a cara amb Veltroni, conscient de l'avantatge que té en els sondejos i de la capacitat comunicativa del seu rival.

Tot i la condició de favorit de Berlusconi, Veltroni, que ha anat remuntant en els sondejos, no dóna els comicis per perduts. Si vol vèncer, però, haurà de convèncer el gran nombre d'indecisos, que es calcula en un 30% de l'electorat, i recuperar la confiança dels votants descontents per la caòtica gestió de Romano Prodi i per la crisi econòmica que travessa el país. De moment, els sondejos apunten que Berlusconi té un avantatge d'entre 5 i 8 punts.

Aquestes eleccions arriben després de la dimissió de l'executiu multipartit de Romano Prodi arran de la marxa de la coalició de govern d'un petit partit democristià. La crisi del govern de centreesquerra va obligar a avançar els comicis, que es tornaran a regir, això sí, per la molt discutida llei electoral italiana. Una llei que estableix, entre altres coses, que per poder governar és necessari obtenir la majoria a les dues cambres legislatives, Congrés i Senat. És precisament en el Senat, que s'assigna per regions, on Veltroni vol guanyar la batalla i aturar "Il Cavaliere".

Suport de George Clooney

El gran nombre d'indecisos i la mala situació econòmica del país són els principals obstacles que té Walter Veltroni per guanyar les eleccions. El líder del recentment creat Partit Democràtic confia a obtenir el favor d'aquesta part de l'electorat. De moment, qui li ha donat suport ha estat l'actor George Clooney, que, aprofitant la presentació de la seva última pel·lícula, ha demanat indirectament el vot per Veltroni.

Coincidint amb les eleccions generals, aquest cap de setmana els italians també votaran per renovar els governs de vuit províncies i més de 400 ajuntaments, entre els quals el de la capital, Roma.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut