Nova York

El secretari general de l'ONU es planteja no assistir a la cerimònia dels Jocs Olímpics de Pequín per "problemes d'agenda"

La crida a favor d'un boicot a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Pequín guanya adeptes. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, es planteja no assistir-hi, segons ha anunciat avui, però per "problemes d'agenda". Qui no té problemes d'agenda però tampoc no anirà a Pequín serà el president de Polònia, Lech Kaczynski, que ha decidit sumar-se al boicot. L'aspirant demòcrata, Barack Obama, ha demanat també a Bush que no hi vagi i, fins i tot, el Parlament Europeu ha demanat als 27 un boicot conjunt de la cerimònia inaugural. A casa nostra, Joan Herrerra, d'ICV, ha presentat una proposta no de llei que insta el govern a no anar a Pequín, mentre que el PP es mostra favorable a un gest comú de la UE.

Actualitzat

El diputat d'Iniciativa per Catalunya Verds al Congrés, Joan Herrera, ha registrat avui a la cambra baixa una proposició no de llei en què insta el govern espanyol a no assistir a la inauguració dels Jocs Olímpics de Pequín en protesta per la situació dels drets humans a la Xina. En concret, Herrera insta el govern a "fer públic el seu posicionament de no assistir a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics o altres actes on s'hagi previst la representació del govern espanyol mentre no es produeixi una rectificació per part de la República Popular de la Xina pel que fa a la finalització immediata de la repressió i la falta de garanties en la protecció dels drets humans".

El PP, per la seva banda, s'ha manifestat a favor que els països de la UE busquin "una posició comuna" sobre si haurien d'expressar la seva "preocupació" pels últims esdeveniments al Tibet amb algun "gest" durant la inauguració dels Jocs Olímpics de Pequín, però ha rebutjat la possibilitat d'un boicot a les competicions esportives. El diputat popular, Gustavo de Arístegui, ha manifestat la necessitat d'exigir a la Xina "el respecte escrupulós dels drets i llibertats fonamentals al Tibet", però ha demanat que es matisin al màxim les posicions polítiques respecte dels Jocs.

En l'àmbit internacional, i a banda de la petició del Parlament Europeu perquè els 27 boicotegin conjuntament la cerimònia inaugural dels Jocs de Pequín, diverses personalitats s'han pronunciat les últimes hores respecte a això. L'aspirant demòcrata a la Casa Blanca, Barack Obama, ha demanat al president Bush que estudiï la possibilitat d'un boicot si les autoritats xineses no prenen mesures per millorar la situació dels drets humans al Tibet i per contribuir a aturar el genocidi de Darfur. A Polònia, el seu president, el conservador Lech Kaczynski, ha anunciat avui la seva intenció de no anar a la capital xinesa en rebuig a la vulneració dels drets humans per part del règim comunista. Fa dues setmanes, el primer ministre polonès, el liberal Donald Tusk, havia anunciat també la seva posició favorable al boicot.

Davant d'aquesta situació, el president del Comitè Olímpic Internacional, el belga Jacques Rogge, ha reconegut que l'olimpisme passa per una crisi però ha assegurat que el COI "ha superat obstacles més grans". Segons Rogge, la crisi més gran que han patit els Jocs va ser la de 1972, a Munic, en què un comando de terroristes palestins van matar 11 esportistes jueus, però no va ser suficient per enterrar l'esperitat olímpic. Com tampoc ho van ser els boicots de 1980 i 1984. Rogge ha reconegut que els incidents contra la flama olímpica els han preocupat, però ha desmentit que s'haguessin plantejat en cap moment la cancel·lació del relleu de la flama olímpica.

 

Anar al contingut