Belfast

Irlanda del Nord celebra els deu anys dels "acords del Divendres Sant"

Ja han passat deu anys des que es van signar els "acords del Divendres Sant" a Irlanda del Nord, pacte que va portar la pau i va posar fi a un conflicte que va durar més de trenta anys. La culminació d'aquest procés va arribar l'any passat quan es va constituir el govern autònom de Stormont, format per unionistes radicals i el Sinn Féin, dos enemics històrics. L'acord de Belfast va néixer com a eina per superar anys d'atemptats i processos de desarmament. Tot i que s'ha aconseguit un equilibri per poder tenir una convivència pacífica, la societat nord-irlandesa continua dividida. Els catòlics continuen aspirant a unir-se amb Irlanda i els protestants a quedar-se al Regne Unit.

Actualitzat

El procés de pau a Irlanda del Nord, del qual avui fa deu anys, ha comportat una millora substancial en la seguretat, i això ho nota especialment la policia. Acusada en el passat de discriminació, ara ha de reclutar el mateix nombre de catòlics que de protestants. Un requisit obligatori perquè el Sinn Féin en reconegués l'autoritat l'any passat. Ara, patrullar pels barris republicans és una mica més fàcil.

A la ciutat de majoria catòlica de Derry, per exemple, la rutina diària de la policia ha canviat radicalment en els últims deu anys. Els agents només extremen les mesures de seguretat quan circulen pel barri que aglutina un fort sentiment republicà.

El terrorisme ha deixat en herència, però, moltes xacres, i la violència sectària continua tacant periòdicament els diaris regionals. "Tots aquests actes de violència i el tràfic de drogues -explica Martin Lindsay, editor del "Belfast Telegraph"- semblen haver omplert el buit que han deixat els terroristes ara que han marxat, i això representa un nou problema per a les forces de seguretat i sobretot per a la policia".

Pel comissari David Hanna, "entre Derry, Strabane i a l'altre costat de la frontera, a Donegal, hi ha un grupuscle de republicans que han volgut infligir greus ferides als meus agents, han participat en temptatives d'assassinat, han disparat contra dos dels agents i han intentat atacar alguns dels homes en acte de servei".

La policia demana als ciutadans que denunciïn qualsevol amenaça o atac sectari perquè no fan més que perpetuar els vicis del passat en una societat que intenta superar l'odi entre les dues comunitats.

Anar al contingut