Madrid

El sector progressista continuarà al capdavant del Tribunal Constitucional

La batalla per tenir majoria al Tribunal Constitucional s'ha decantat cap al cantó progressista. El ple del tribunal ha rebutjat el recurs del PP contra la llei que regula l'organisme judicial. Això vol dir que la presidenta i representant del sector progressista, María Emilia Casas, pot continuar en el càrrec, i també que manté el vot de qualitat en cas d'empat. En conseqüència, el sector progressista surt reforçat de cara a les deliberacions que haurà d'afrontar ben aviat, com, per exemple, l'estudi del recurs del PP contra l'Estatut de Catalunya o la llei de matrimonis homosexuals.

Actualitzat

Ara mateix el ple del Tribunal Constitucional està dividit en sis magistrats progressistes i sis de conservadors. En cas d'empat, la presidenta, del sector progressista, té vot de qualitat per decidir una votació, qüestió important si es té en compte, sobretot, que els pròxims mesos el Constitucional encara té recursos per resoldre, com els presentats contra la llei de matrimonis homosexuals o contra el nou Estatut.

D'aquí a uns dies es farà pública la sentència del ple del TC, que s'ha hagut de pronunciar sobre la crisi institucional més greu del propi tribunal en tota la seva història. De fet, s'ha arribat a la votació amb un ple disminuït, que han integrat només vuit dels dotze magistrats de l'alt tribunal. El motiu és que els dos afectats per la reforma de l'ens, la mateixa Casas i el vicepresident, Guillermo Jiménez, van quedar apartats del debat. I dos magistrats més, els conservadors Roberto García-Calvo i Jorge Rodríguez-Zapata, van ser recusats arran d'una carta en què expressaven la "més profunda discrepància" amb la reforma de la llei orgànica del Tribunal Constitucional i exigien la dimissió de la presidenta.

El govern socialista va recusar García-Calvo i Rodríguez-Zapata l'octubre passat. Va ser la primera vegada que l'executiu espanyol demanava que s'apartés dos jutges del Constitucional en considerar que estaven "contaminats". El PP va contraatacar proposant la recusació de tres jutges progressistes. Ho va fer apel·lant a una informació periodística, que els implicats van desmentir. L'aposta era arriscada perquè deixava el ple sota mínims, bloquejat, perquè hi quedarien menys dels vuit magistrats necessaris per adoptar acords. La iniciativa no va prosperar.

Finalment, la votació ha estat un reflex de la divisió del TC. Els magistrats progressistes, Elisa Pérez Vera, Eugenio Gay, Pascual Sala, Manuel Aragón i Pablo Pérez Tremps, han imposat la seva majoria davant dels conservadors Vicente Conde, Javier Delgado i Ramón Rodríguez Arribas.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut