Londres

El pas de la torxa olímpica pel centre de Londres se salda amb uns trenta detinguts

El pas de la torxa olímpica dels Jocs de Pequín 2008 per Londres ha estat marcat pels incidents, tot i les fortes mesures de seguretat davant les anunciades protestes dels activistes crítics amb la repressió exercida pel govern xinès al Tibet. La policia ha detingut un mínim de 35 persones. Ni tan sols el fred que regna a Londres, on aquest diumenge nevava, ha pogut frenar els intents dels activistes pro drets humans, que han intentat interrompre la marxa dels 80 relleus en diverses ocasions, i fins i tot hi ha qui ha provat apagar-la amb un extintor. La intensitat d'algunes de les protestes han obligat, en alguns punts del relleu, a canviar la tradicional cursa per l'ús de l'autobús per poder esquivar els manifestants.

Actualitzat
La torxa olímpica ja ha acabat el seu periple per Londres, i cap a les 19 h ha arribat a l'estadi O2 Arena després d'un intens recorregut per la capital britànica. L'últim relleu ha estat a càrrec de l'atleta britànica Kelly Holmes. L'estadi O2 és ple a vessar de gent que vol celebrar la festa olímpica, una festa que contrasta amb els centenars de manifestants que durant tot el dia han intentat aturar la marxa. La policia ha desplegat uns 2.000 agents per mirar de mantenir l'ordre durant tota la jornada i els diferents incidents ja han portat a fer 35 detencions.

Un total de 80 rellevistes, entre els quals destacades personalitats del món de l'esport i dignataris, han dut per tota la ciutat el símbol olímpic, que ha fet un recorregut de més de 40 quilòmetres. Entre altres aturades, la flama ha fet una petita pausa al número 10 de Downing Street, on ha estat rebuda pel primer ministre, Gordon Brown.

Els manifestants han estat els que han acabat convertint el recorregut de la torxa olímpica per Londres en tot un viacrucis. Només sortir del nou estadi de Wembley de mans del campió olímpic de rem Steve Redgrave, ja hi ha hagut els primers incidents quan un grup de manifestants pro tibetans han intentat acostar-se a l'autobús amb què havia de continuar el recorregut.

Les protestes i els incidents han continuat acompanyant tot el periple. A les voreres, centenars de persones amb banderes del govern tibetà a l'exili i proclames en contra de la Xina. Al centre de la calçada, la flama custodiada per guàrdies de seguretat xinesos i policies britàniques. Això no ha impedit, però, que un home intentés agafar la torxa, o que un altre mirés d'apagar la flama amb un extintor.

El relleu de torxa més tranquil s'ha fet davant del 10 de Downing Street, la residència del primer ministre. Gordon Brown ha volgut donar la benvinguda al símbol olímpic, malgrat les crítiques. A diferència d'altres dirigents europeus, com el francès Nicolas Sarkozy, Brown ha assegurat que no vol barrejar esport amb política i que no té intenció de boicotejar els Jocs de Pequín, i més tenint en compte que al 2012 se celebraran a Londres.

Les organitzacions mobilitzades han criticat el fet que el primer ministre britànic hagi reafirmat la seva disposició a donar la benvinguda a la torxa i que tingui previst ser present a la cerimònia inaugural dels Jocs, el 8 d'agost. Brown ha dit que qualsevol acte de violència a la Xina és condemnable i ha instat a la moderació i al diàleg entre el govern de Pequín i aquells que donen suport al dalai-lama.
Anar al contingut