Barcelona

La cimera de l'aigua entre Montilla i Mas acaba sense acord

L'anomenada "cimera de l'aigua" entre José Montilla i Artur Mas no ha servit per arribar a un acord sobre les mesures que cal prendre contra la sequera, però sí per començar-ne a fixar les bases. El cap de l'oposició ha explicat que "la porta no està tancada" i ha fixat quatre condicions per a un pacte contra la sequera. Són la unitat del partit, consens amb el territori d'on es plantegi dur aigua, rebuig al transvasament del Segre -tot i que no altres mesures temporals com dur aigua en vaixells- i un "sí" clar al transvasament del Roine. Mas també ha desvelat que el govern d'entesa està disposat a interconnectar la xarxa d'aigua de la conca de l'Ebre amb la del sistema Ter-Llobregat.

Actualitzat

Després de fixar les quatre condicions perquè hi hagi acord, el cap de l'oposició ha remarcat que les principals discrepàncies entre CiU i el govern són les solucions a llarg termini i el transvasament del Segre. La federació nacionalista manté l'aposta pel transvasament del Roine i considera "una bestiesa" treure aigua de la capçalera del Segre.

Artur Mas també veu imprescindible que el govern espanyol expliqui quines mesures planteja per solucionar la manca d'aigua i ha subratllat que qualsevol aportació d'un riu a un altre requereix actualment l'aprovació per part de les Corts espanyoles.

El líder de CiU ha celebrat, d'altra banda, que la interconnexió de xarxes (de Tarragona a l'àrea de Barcelona) "hagi deixat de ser pecat gran per part del tripartit". Segons ha explicat, al dossier que li ha lliurat el president de la Generalitat hi apareix aquesta opció com una possibilitat a tenir en compte.

Artur Mas ja havia anunciat que anava a la reunió amb "ànim constructiu i positiu", segons l'anunci fet en el seu videoblog. Després de la reunió de la direcció de CDC, Mas ha dit que tot i que CiU estava carregada de raons per demanar la destitució del conseller Francesc Baltasar per la seva gestió de la sequera, no ho faria. "Avui és el dia de les solucions, no de les dimissions", ha afegit.

Montilla espera la resposta de Madrid i veu difícil canviar d'opinió sobre el Roine

Després d'Artur Mas ha comparegut davant els mitjans el president de la Generalitat, que ha explicat que el govern espanyol encara no ha fet "cap proposta formal" de mesures contra la sequera. La resposta arribarà, ha afegit Montilla, "a finals d'aquesta setmana o principis de la que ve". A més, ha reiterat que l'executiu català està "obert" a altres propostes que evitin els talls a la zona que abasteix el sistema Ter-Llobregat.

Després que Mas hagi revelat que el govern està disposat a interconnectar les xarxes d'aigua de Tarragona (la de l'Ebre) amb la de Barcelona (sistema Ter-Llobregat), Montilla ha matisat que "la xarxa té poca potència" i per tant "no s'evita el problema" que hi haurà a partir de l'octubre si no plou. També ha fet notar que "no hi ha mai voluntat de traspassar aigua de manera permanent".  

El president ha admès divergències amb CiU en l'opció del Roine i ha justificat que "tindria poc sentit" que el seu govern es replantegés el rebuig a portar aigua del riu francès perquè "les mesures que s'aplicaran a mitjà i llarg termini", amb referència a les dessalinitzadores, "comportaran el mateix volum d'aigua que els transvasaments que es plantegen tant des del sud com des del nord", o sigui, tant des de l'Ebre com des del Roine.

Respecte del Segre, Montilla ha assegurat que està "absolutament d'acord" amb Mas quan diu que "no és la millor opció" agafar aigua de la capçalera del Riu, però l'ha defensada perquè "cal conciliar les possibles solucions amb el cost econòmic que tinguin i el període de temps necessari per executar la infraestructura". Montilla també ha vist "de sentit comú" que el cap de l'oposició hagi condicionat qualsevol acord sobre l'aigua a la unitat per part del tripartit.

Solidaritat amb condicions des de Lleida

Des de Lleida, dues veus apunten la solidaritat amb Barcelona i la rodalia, però no a costa del transvasament del Segre. La vicepresidenta primera del Congrés, la socialista Teresa Cunillera, ha dit, en declaracions a Catalunya Informació, que la millor solució per combatre els problemes d'aigua a Barcelona no és el transvasament del Segre. Tot i això, Cunillera ha fet una defensa del govern de Montilla i ha negat que hi hagi cap enfrontament entre el govern d'Espanya i el català.

L'altra veu, la del president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha volgut garantir que Barcelona no es quedarà sense aigua per culpa de Lleida. Tot i això, la Diputació no ha variat la seva posició sobre un hipotètic transvasament del Segre i continua apostant per altres vies.

Segons Gilabert, és justament per aquesta voluntat de col·laborar a pal·liar el problema que la Diputació està treballant al costat del Departament de Medi Ambient. L'objectiu és trobar alternatives viables i eficaces, però que en cap cas hipotequin l'aigua de la capçalera del Segre. Sobre aquest punt, el president de la Diputació de Lleida admet que els ha tranquil·litzat força la rotunda negativa del govern central al transvasament del Segre.

NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut