Ascó

Detecten partícules radioactives a l'exterior de la central nuclear d'Ascó I

La central nuclear d'Ascó I, a la Ribera d'Ebre, ha detectat partícules radioactives a l'exterior de la planta, però dins dels terrenys de la central. Segons un comunicat del Consell de Seguretat Nuclear, aquest organisme ha enviat un equip d'inspectors per saber-ne les causes. Sembla que la radioactivitat detectada és reduïda. El Consell indica que en la situació més desfavorable aquesta radioactivitat donaria lloc a dosis "molt per sota dels límits legals establerts" per als treballadors, la població i el medi ambient. Però tant Greenpeace com Ecologistes en Acció han denunciat que la situació és molt més greu del que el Consell de Seguretat reconeix.

Actualitzat

Les partícules radioactives es van detectar divendres tant a l'exterior com a l'interior de la planta. La central ho va comunicar de seguida al Consell de Seguretat Nuclear, que ha enviat a Ascó un equip d'inspectors. Els responsables de la planta asseguren que la repercussió d'aquesta incidència està molt per sota dels límits establerts i que ningú ha de patir. El portaveu de la central, Francesc Moragas, ha confirmat que no hi ha cap mena de risc per a la població i que, això no obstant, se segueix supervisant l'àrea per si hi hagués alguna altra partícula.

La hipòtesi més probable, segons el Consell, és que les partícules provinguin del sistema d'extracció i filtració d'aire de l'edifici del combustible. Al novembre, aquest sistema es va contaminar durant els treballs de neteja en acabar la recàrrega de combustible de la unitat I. De moment, s'està treballant per retirar les partícules a mesura que es van localitzant.

Dubtes de Greenpeace

L'organització ecologista Greenpeace ha denunciat que la situació és molt més greu del que el Consell de Seguretat reconeix, i diu que s'han detectat nivells importants de radioactivitat d'elements com el cobalt i el manganès en teulades i tancats exteriors. Greenpeace ha demanat explicacions urgents per aquest episodi i considera que posa en evidència el fracàs rotund dels plans de vigilància.

També Ecologistes en Acció discrepa amb el Consell de Seguretat Nuclear respecte als efectes de l'incident. Asseguren que "no hi ha cap dosi radioactiva innòcua i denuncien que el procediment d'informació no ha estat l'adequat, ja que els titulars de la planta no van comunicar que s'havia detectat l'escapament en el període de temps que corresponia.

Anar al contingut