Madrid

De la Vega assegura que a Barcelona no faltarà aigua de boca però reitera el "no" al transvasament del Segre

L'aigua de boca no faltarà a Barcelona. Com a mínim, així ho ha assegurat la vicepresidenta del govern espanyol en funcions. María Teresa Fernández de la Vega ha qualificat de "gravíssima" la sequera que viu la capital catalana, però ha insistit que el transvasament del Segre és inviable per raons tècniques i mediambientals. De la Vega ha assegurat que l'executiu espanyol estudia "totes les alternatives possibles que permetin garantir l'aigua per diferents vies". Entre aquestes, la vicepresidenta primera ha citat els pous, les aigües subterrànies i el transport en vaixell.

Actualitzat

A la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, De la Vega ha assegurat que l'executiu espanyol treballa de costat amb el govern català a través de la ministra de Medi Ambient en funcions, Cristina Narbona. "Busquem, d'acord amb la nostra política d'aigua, mètodes d'abastiment ràpids, eficaços i viables des del punt de vista econòmic, social i ambiental", ha dit Fernández de la Vega.

En aquest sentit, la vicepresidenta primera i portaveu de l'executiu espanyol, ha insistit que "el transvasament del Segre no és, per raons tècniques i socioeconòmiques", una alternativa. De la Vega ha assegurat que el cabal del Segre és "clarament insuficient", a banda del fet que un tram del transvasament hauria de transcórrer pel cabal d'altres rius, com el Llobregat. A més, De la Vega ha afegit que el Segre és un riu de capçalera, la qual cosa dificulta la realització de la transferència d'aigua.

Entre els altres inconvenients al transvasament, la portaveu del govern espanyol ha citat els perjudicis que comportaria -al seu parer- per al sector de l'agricultura i la generació d'energia hidroelèctrica.

"La setmana passada vaig dir que no hi hauria transvasament de l'Ebre, però també que els ciutadans que viuen a Catalunya podien estar tranquils perquè no els faltaria aigua per beure, ho reitero, igual que no els ha faltat en aquests quatre anys als de València, Múrcia, Andalusia, Castella-la Manxa i tot Espanya", ha dit De la Vega.

La gestió de la sequera, un "disbarat" per Rajoy

També s'ha pronunciat respecte a la situació de sequera que pateix Catalunya el president del Partit Popular, Mariano Rajoy, i ho ha fet en termes molt crítics. De "disbarat" i "sainet" ha qualificat el líder de l'oposició la gestió de la crisi que, al seu parer, estan protagonitzant "els governants" responsables de tirar endavant les mesures necessàries per pal·liar la sequera.

"Alguns saben què cal fer i ho farem quan ho vulguin els espanyols. Tots els espanyols visquin on visquin tenen dret que el govern resolgui el problema de l'aigua", ha dit Rajoy, que ha afegit que "l'espectacle que estan oferint els governants és una cosa que, sens dubte, passarà a la història com a exemple de com no s'han de fer les coses".

A banda, Rajoy ha lamentat que el govern de Rodríguez Zapatero decidís "liquidar" el Pla Hidrològic Nacional promogut pel gabinet de José María Aznar i, a canvi, no hagi ofert cap solució en els darrers quatre anys. Segons Rajoy, el PHN tenia a favor el 80% dels membres del Consell Nacional de l'Aigua i va obtenir el suport de la Generalitat, així com de comunitats autònomes com Extremadura o Castella-la Manxa.

Anar al contingut