Madrid

El rei inicia contactes amb els partits polítics per encarregar la formació de govern

Després que el nou president del Congrés, José Bono, i el del Senat, Javier Rojo, van donar compte de la constitució de les cambres al rei, el monarca ha obert una ronda de consultes amb els representants de cada partit per proposar un candidat a la presidència del govern. El monarca tancarà la ronda de contactes divendres amb el líder del PP, Mariano Rajoy, i amb el president del govern en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero. El debat d'investidura es farà els dies 8 i 9 d'abril.

Actualitzat

La diputada de Nafarroa Bai, Uxue Barcos, ha estat la primera a reunir-se amb el rei Joan Carles. Uxue Barkos ha explicat que la seva coalició dubta entre el vot en contra o l'abstenció en la votació a la investidura de José Luis Rodríguez Zapatero i que només optarà per la segona opció si el PSOE es compromet a reconèixer Na-Bai com una força política "amb la qual treballar".

Després, el monarca ha rebut el representant d'Iniciativa per Catalunya-Verds, Joan Herrera, que ha supeditat el seu suport a la investidura de José Luis Rodríguez Zapatero al fet que el PSOE adopti compromisos concrets en matèria social i ambiental i a l'establiment d'un calendari de desenvolupament de l'Estatut català. A continuació, ha estat Rosa Díez, d'Unión, Progreso y Democracia, qui s'ha entrevistat amb el rei.

A la tarda, ha estat el torn del coordinador d'IU, Gaspar Llamazares, que li ha remarcat la seva "posició crítica, més propera a l'abstenció". Finalment, la diputada Ana Oramas, de Coalició Canària, ha deixat clar que encara no han pres una decisió i que no ho faran fins a haver escoltat el discurs de Rodríguez Zapatero.

Dijous, Joan Carles rebrà el portaveu del Bloc Nacionalista Gallec, Francisco Jorquera, i el d'Esquerra Republicana de Catalunya, al matí; i el portaveu del PNB, Josu Erkoreka, i el de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, a la tarda.

Finalment, el monarca tancarà la ronda de contactes divendres amb el líder del PP, Mariano Rajoy, i amb el president del govern en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero.

El debat començarà el 8 d'abril

El debat d'investidura començarà el pròxim dimarts 8 d'abril, segons es va decidir en la primera reunió de la mesa del Congrés dels Diputats. La sessió començarà a les dotze del migdia amb la intervenció del candidat a la investidura que s'allargà fins a l'endemà. Previsiblement, el dia 10 el nou president jurarà el càrrec davant del rei i l'endemà ho faran els ministres del nou executiu.

Aquest dimarts el rei ja va rebre el president del Senat, Javier Rojo, i el del Congrés, José Bono, hores després que fossin elegits. Per la seva part, els socialistes centren ara els seus esforços en la investidura de Rodríguez Zapatero. El PSOE negociarà amb la resta de grups per intentar aconseguir suports.

Anar al contingut