Barcelona

Montilla i Mas es reuniran dilluns per acostar posicions sobre la sequera

El president del govern, José Montilla, es reunirà dilluns que ve amb el cap de l'oposició per parlar de la sequera. Els embassaments catalans estan al 19% de capacitat i la situació és d'excepcionalitat. És per això que la gestió de l'aigua ha protagonitzat el ple del Parlament d'aquest dimecres, en què el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha estat el blanc de les crítiques. Tant CiU com el PP han advertit que demanaran responsabilitats a Baltasar. El ple ha rebutjat amb els vots del tripartit una moció de CiU que pretenia que el Parlament tingués dret de veto sobre qualsevol transvasament.

Actualitzat

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ja havia llançat la proposta fa uns dies de celebrar una cimera amb els líders de l'oposició per tractar de la sequera i, finalment, es farà. Segons han explicat fonts de la federació nacionalista, el president Montilla s'ha dirigit en privat al líder de CiU, Artur Mas, després d'una votació a la sessió del Parlament d'aquest dimecres, per proposar-li la trobada, que finalment serà dilluns que ve a dos quarts de cinc de la tarda.

La intenció és acostar posicions sobre les possibles solucions a la greu sequera que pateix Catalunya, que s'ha convertit en una emergència. La sessió del Parlament se centra precisament en aquesta qüestió. El portaveu de CiU, Oriol Pujol, s'ha referit, en la seva intervenció, a la gestió que el conseller Baltasar està fent en referència a la falta d'aigua, i ho ha fet amb paraules . Pujol considera que Baltasar està "inhabilitat" per portar la crisi.

La federació nacionalista, de fet, no descarta demanar la dimissió del conseller segons com es desenvolupin els esdeveniments. Un missatge semblant ha llançat el PP, que, a més, ha anunciat que no assistirà a la reunió amb Baltasar prevista per aquest dijous, perquè, segons ha afirmat la portaveu, Carina Mejías, no hi confien.

Rebutjada la moció de CiU

En aquesta sessió parlamentària s'ha rebutjat la moció presentada per CiU que demanava que el Parlament de Catalunya tingués l'última paraula a l'hora de fer qualsevol transvasament i no pogués fer-ho de manera unilateral el govern. Tot i les negociacions d'última hora, finalment el text s'ha rebutjat amb els vots dels tres socis de govern.

La moció de CiU proposava "sotmetre a consideració del Parlament qualsevol proposta de transvasament estable o puntual" i no emprendre cap actuació en aquest sentit sense que tingui el "pronunciament favorable" de la cambra catalana. Les esmenes del PSC, ERC i ICV-EUiA hi feien desaparèixer la paraula "transvasament" i apuntem que en lloc d'exigir el suport de la cambra calia "debatre" qualsevol proposta al Parlament. CiU ha rebutjat les esmenes i això ha fet que s'hagi votat el text original, que ha tingut el suport de CiU, PPC i C's i també, per error, de la diputada republicana Marina Llansana.

El diputat de CiU Ramon Espadaler s'ha dirigit a ERC per criticar "la contradicció" que suposa que al matí Josep-Lluís Carod-Rovira "hagi dit que cal fer una llei. Nosaltres ens conformem amb un pronunciament del Parlament". Es dóna el cas que Carod-Rovira no ha estat a la votació.

Forta oposició al transvasament

La iniciativa de CiU sorgia després que dimarts la Generalitat, a partir del conseller de Política Territorial, afirmés que el govern prendrà qualsevol mesura per garantir el subministrament a la població de qualsevol punt del territori.

L'opció d'un possible transvasament de l'Ebre o del Segre ha originat una considerable polèmica i picabaralla entre els diferents territoris implicats. La Plataforma en Defensa de l'Ebre fa una crida a la mobilització per aturar el transvasament i ha convocat una assemblea pel 19 d'aquest mes per concretar els actes de protesta.

D'altra banda, els regants de l'Ebre estan disposats a vendre els seus excedents a Barcelona. Una nova canonada de 14 quilòmetres uniria Cunit i Cubelles, que és el mateix que dir que uniria el Consorci d'Aigües de Tarragona amb el sistema Ter-Llobregat.

Respecte al Segre, les institucions de Lleida han traslladat a la Generalitat l'oposició frontal al possible traspàs d'aigua del riu a la conca del Llobregat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut