Barcelona

Bush demana a l'OTAN més implicació a l'Afganistan i que s'obri a Ucraïna

La cimera de l'OTAN, que ha d'abordar l'increment de tropes a l'Afganistan, l'ampliació cap als balcans i l'atorgament de l'estatus de països candidats a l'adhesió a Ucraïna i Geòrgia, ha començat aquest vespre a Bucarest amb un sopar de treball dels 26 caps d'estat i de govern de l'Aliança Atlàntica. La cimera, que durarà fins divendres, se celebra al Palau del Parlament, una faraònica construcció de l'època del dictador Nicolae Ceaucescu. La gran novetat d'aquesta cimera serà la presència divendres per primera vegada del president de Rússia, Vladímir Putin.

Actualitzat

George Bush vol que Ucraïna i Geòrgia exerceixin de països coixí entre Occident i Rússia i defensarà la seva candidatura a l'Aliança Atlàntica. França, i sobretot Alemanya s'hi oposen frontalment, entre altres raons perquè no volen aixecar els recels de Rússia, de qui Berlín tant en depèn energèticament. Tot i això, es podria arribar a un acord per considerar aquests països aspirants a l'adhesió sense donar-los encara l'estatus de candidats.

En el que sí que hi ha acord és a convidar oficialment Croàcia i Albània a entrar a l'OTAN. Pel que fa a Macedònia, els Aliats coincideixen que se li hauria de fer una invitació a negociat el més aviat possible, però probablement això s'haurà d'endarrerir pel veto de Grècia.

En relació al conflicte de l'Afganistan, Bush s'ha mostrat optimista pel que fa a l'enviament de més tropes sobre el terreny. Queda pendent, però, el nivell de compromís i el desplegament en les zones més conflictives com el sud i l'est del país.

Abans de reunir-se amb els socis atlàntics, Bush va anar a Ucraïna per deixar constància clara que secunda sense complexos la petició del president Iúsxenko. Segons va argumentar, la inclusió d'Ucraïna milloraria la seguretat, sobretot d'Europa, i va recordar que el president Vladímir Putin no disposa de dret de veto per impedir-ho.

La cimera de Romania rebrà divendres Vladímir Putin. Serà un gest excepcional que pot ajudar a llimar els recels de Rússia al pla de l'OTAN d'instal·lar escuts antimíssils en aquestes zones de Polònia i la República Txeca. Rússia va amenaçar fa un any d'apuntar els seus míssils contra Europa central si el pla s'aprovava.

Acord estratègic Rússia-Estats Units

En tot cas, Putin i Bush tindran ocasió de parlar-ne en privat al mar Negre, on tots dos passaran junts el diumenge. Serà probablement el darrer cop que, com a presidents, descansaran junts i, segons l'agència Reuters, firmaran un ambiciós acord estratègic de cooperació que marcarà el camí als seus successors al marge de les diferències per l'ampliació de l'OTAN.

El primer punt d'entesa és l'escut antimíssils. Bush ha acceptat, finalment, l'oferta de Putin i Rússia participarà en aquest paraigua contra un suposat enemic comú que no especifiquen. Els rivals de la guerra freda tindran, sorprenentment, una defensa comuna.

En la trobada de diumenge, es creu que els dos líders també parlaran d'una aliança energètica. Cada cop hi ha més petrolieres russes o nord-americanes que fan negocis juntes. En joc també hi ha una possible entesa per repartir-se les reserves inexplorades de l'Àrtic.

El temps ha refredat la relació entre Bush i Putin que, potser pensant en el seu llegat, presenten ara una cooperació inèdita que no han practicat durant vuit anys. De passada, deixen Europa com a espectadora i la Xina una mica més sola.

Anar al contingut