Tortosa/Barcelona

L'Ebre anuncia mobilitzacions mentre Hereu rebutja les "guerres estèrils" per l'aigua

La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha anunciat mobilitzacions contra el transvasament del riu Segre. L'entitat concretarà les accions de protesta en una assemblea el 19 d'abril, però ja en té una de clara, que serà aquest divendres a Amposta coincidint amb la visita del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. La plataforma ha acusat la Generalitat d'actuar "amb secretisme" i de trencar tots els compromisos adquirits amb la gent de les Terres de l'Ebre. Mentrestant, des de Barcelona, l'alcalde, Jordi Hereu, ha fet una crida a tenir "visió de país" i a no entrar en "guerres estèrils" pel tema de l'aigua i al sequera.

Actualitzat

El portaveu de la plataforma, Manel Tomàs, ha acusat el govern català d'actuar "amb manca de transparència i amb fets consumats", d'haver promogut una "gran mentida política" amb la qual es vol "aconseguir el que durant trenta anys s'ha estat intentant aconseguir, que és el transvasament de l'Ebre, de qualsevol dels seus llocs".

Tomàs creu que els polítics "haurien de dimitir per falta d'eficiència a resoldre i gestionar els problemes hídrics de Barcelona, que els han provocat ells, no ho han sabut gestionar". La plataforma considera que el govern "està creant un estat d'opinió majoritari per trencar la força i la raó que sempre hem tingut la gent de les Terres de l'Ebre" i ha lamentat que "no hagin dubtat a crear l'enfrontament territorial" i també entre els governs català, espanyol i aragonès. "Només falta que apareguin els valencians i els de Múrcia i ho acabarem d'arreglar", ha sentenciat.

Hores abans, l'alcalde de Barcelona ha intentat convèncer de la bondat del projecte. Jordi Hereu ha recordat que Barcelona és la ciutat europea amb menys consum d'aigua per càpita i ha deixat clar que la capital catalana "no acceptarà de cap manera que no es respectin els drets dels nostres ciutadans" i ha remarcat que el transvasament del Segre és una "mesura puntual".

Hereu s'ha afegit al principi "expressat la setmana passada pel president de la Generalitat, José Montilla, quan va declarar que es portarà aigua d'on faci falta per garantir el dret dels ciutadans". Jordi Hereu ha fet notar que la possible captació del Segre serà temporal, "fins que comencin a arribar les solucions estructurals, la primera de les quals serà la dessalinitzadora del Baix Llobregat".

"Certs debats no serveixen per solucionar les necessitats de la tardor vinent", ha afegit l'alcalde, que ha dit que en la gestió de l'aigua "és possible el respecte" per tots els territoris i ha definit Barcelona i la seva àrea com "el motor" del qual "depèn" Catalunya.

Anar al contingut