Barcelona

Un registre d'ADN i tractaments d'inhibició sexual, principals mesures per evitar la reincidència de violadors

La comissió d'experts creada per evitar la reincidència en condemnats per delictes greus com les violacions ja ha presentat les seves conclusions. Proposa la creació d'un registre d'ADN de violadors i condemnats per delictes greus. També aposta per les mesures de vigilància després de complir condemna i d'oferir als condemnats tractament mèdic per reduir l'agressivitat i el desig sexual quan quedin en llibertat. Els experts descarten el terme castració química, perquè consideren que estigmatitza i no és exacte.

Actualitzat

Una comissió d'experts ha estat treballant durant sis mesos per estudiar mesures que es puguin aplicar als condemnats per delictes greus, especialment els sexuals, quan surtin de la presó. No consideren que la llei sigui tova, sinó que el problema apareix quan aquests delinqüents han complert la condemna i no estan rehabilitats.

Amb el suport de la Conselleria de Justícia i de la Fiscalia Superior de Catalunya, la comissió d'experts, presidida per l'exfiscal en cap José María Mena, ha presentat les seves propostes, elaborades després de l'alarma produïda a l'estiu per l'alliberament d'un pres a Barcelona després de complir tota la seva condemna per múltiples violacions.

Canvis al Codi Penal

Els experts proposen en un decàleg que es reformi el Codi Penal per afegir la "llibertat vigilada", com a instrument de control posterior a l'excarceració. Seria una pena més que els jutges inclourien en la sentència. Els mecanismes de control s'haurien de determinar, però la comissió no descarta ni el seguiment policial ni la vigilància amb mitjans telemàtics.

L'altra llei que la comissió proposa canviar és una que va entrar en vigor el mes de novembre, la que permet agafar mostres d'ADN als sospitosos i detinguts per delictes greus i crear una base de dades amb aquesta informació.

No a la castració química

Des del punt de vista mèdic, els experts que han treballat en la comissió per afrontar la reincidència rebutgen el concepte "castració química", perquè no és exacte i perquè crea un estigma que no ajuda a reinserir un delinqüent. La seva proposta és aplicar un tractament hormonal que el que fa és disminuir el desig sexual.

Però aquest tractament hormonal ha d'anar acompanyat sempre d'una teràpia per treballar l'agressivitat, que és el principal problema que presenten els reincidents. Sotmetre's al tractament és una qüestió voluntària, però des de la comissió es demana que es pugui imposar en alguns casos.

Els experts asseguren que no és impossible reinserir aquest tipus de delinqüents. El que és imprescindible és aprofitar el temps que estan a la presó per iniciar els tractaments perquè quan surten ja només es poden aplicar mesures policials.

Anar al contingut